FOTO: 20 godina klape Bratovština proslavljeno uz veličanstven susret klapa

FOTO: 20 godina klape Bratovština proslavljeno uz veličanstven susret klapa

Link na izvornu vijest

Gorica je u petak, 26. srpnja, postala središte klapske glazbe povodom obilježavanja 20 godina postojanja klape Bratovština.

Ispred Stare crkve sv. Stjepana Prvomučenika, održan je nezaboravan susret klapa koji je privukao brojne ljubitelje ove tradicijske glazbe.

Koncert je započeo nastupom domaćina, klape Bratovština, uz pratnju Lucije Zovko, koja je svojim vokalnim sposobnostima dodatno obogatila večer. Po uvodnim nastupima, prigodnim su se riječima obratili župnik fra Marin Karačić i Joško Ćaleta,  hrvatski etnomuzikolog i glazbenik. Njihovi govori istaknuli su važnost očuvanja klapske glazbene baštine te doprinos klape Bratovština u promicanju kulturnog identiteta.

Nakon uvodnih riječi, uslijedili su nastupi klapa iz različitih krajeva, čime je večer dobila šaroliku paletu glazbenih stilova i interpretacija. Svoje umijeće pokazale su klape KUD Pleter iz Dugopolja, Dobrkovići, Sv. Mihovil iz Prološca, Certissa iz Đakova, Pasika iz Kostanja, Trebižat, Prvi komin Snježanin iz Zagreba, te KUD Vrilo iz Obrovca Sinjskog.

Poseban trenutak večeri bio je nastup sadašnjeg sastava klape Bratovština, koji su na pozornici bili u društvu svih bivših članova klape. Ova emotivna izvedba simbolizirala je kontinuirani rad i predanost svih koji su kroz godine sudjelovali u radu klape.

Na kraju programa, predsjednik Bratovštine, Dragan Prlić, obratio se prisutnima zahvalivši im na dolasku i podršci. Također, zahvalio je svima koji su doprinijeli organizaciji ovog značajnog događaja. Da bi se proslavila obljetnica, svi su sudionici zajedno izveli pjesmu “Croatio, iz duše te ljubim”, stvarajući time poseban trenutak zajedništva i ponosa na hrvatsku glazbenu baštinu.

Godine 2004. u sklopu glazbene sekcije Bratovštine, a iz ljubavi prema dalmatinskoj klapskoj pismi, osnovana je Klapa Bratovština. Klapa izvodi tradicionalne klapske, duhovne i zabavne, odnosno sve skladbe pisane u duhu klape. Od 2007. godine u sedmom mjesecu, pred svetkovinu svog zaštitnika Sv. Stjepana Prvomučenika, Klapa Bratovština organizira tradicionalni susret klapa u Gorici.

grude-online.info

Post FOTO: 20 godina klape Bratovština proslavljeno uz veličanstven susret klapa je prvi puta viđen na Grude Online.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?