Za vikend stiže novi, treći toplinski val, temperature opet rastu do 40 stupnjeva

Za vikend stiže novi, treći toplinski val, temperature opet rastu do 40 stupnjeva

Link na izvornu vijest

Nismo se oporavili ni od prošlog, a već nam stiže novi toplinski val, i to već za vikend, piše Večernji list BiH. Kako su prognozirali iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, stabilno i sunčano vrijeme u BiH prognozira se do 3. kolovoza. Navode da su od 4. do 9. kolovoza izgledni česti ljetni pljuskovi. Natprosječno visoke temperature očekuju se tijekom cijelog prognoznog razdoblja, a od nedjelje, 28. srpnja, maksimalne dnevne u granicama novog, trećeg toplinskog vala. Do 27. srpnja očekivane minimalne temperature zraka u Bosni kretat će se od 14 do 19, u Hercegovini od 20 do 25 Celzijevih stupnjeva, a maksimalne diljem zemlje od 29 do 34, a na krajnjem jugu i sjeveru i do 38. Razdoblje s visokim temperaturama zraka prognozira se od 28. srpnja uz jutarnje temperature u Bosni od 18 do 23 te Hercegovini od 22 do 27, danju u Bosni i Hercegovini između 36 i 40 stupnjeva.

Vozite oprezno

I bhmeteo.ba. prognozirao je da nas ovaj vikend očekuje novi toplinski val. – Od vikenda novi toplinski val uz povratak vrelina. U nedjelju (28. 7.) lokalno do 40 °C. Do kraja srpnja očekuje se dominacija sunčanog vremena. Suša sve više uzima maha, a prognoze nisu optimistične. Osim rjeđih lokalnih pljuskova, značajnije kiše koja bi okončala sušu zasada nema na vidiku – prognozirao je bhmeteo.ba. Budući da nas idućih dana očekuju paklene vrućine, brojni će osvježenje tražiti uz more, a iz BIHAMK-a su izdali preporuke za putovanje. – Molimo vozače da tijekom vožnje budu maksimalno oprezni i da unose dovoljne količine vode u organizam. Ako putujete na duže relacije, krećite u ranim jutarnjim ili kasnim poslijepodnevnim i večernjim satima te tijekom putovanja pravite češće stanke. Molimo i ostale sudionike u prometu (posebno motocikliste) da budu oprezni i da poštuju sve prometne propise – priopćili su iz BIHAMK-a. Izdali su preporuke i za prelaske preko granica kako bi svim putnicima olakšali putovanja. – I dalje je najfrekventniji granični prelaz u ljetnim mjesecima Doljani – Metković. Kako bi se izbjegla višesatna čekanja na ovom prijelazu, predlažu da se izabere druga ruta. – Ako putujete u Makarsku ili sjevernije, predlažemo da se s magistralne ceste M-17 isključite u Jablanici i da preko Blidinja i Posušja dođete do graničnog prijelaza Osoje – Vinjani Gornji. Kada preko tog graničnog prijelaza uđete u Hrvatsku, možete se tunelom Sveti Ilija spustiti do Baškog Polja. Ako putujete k sjevernom dijelu Dalmacije, možete se na naplatnom mjestu Zagvozd uključiti na autocestu k Splitu i dalje.

Ako su na graničnom prijelazu Osoje također gužve (posebno vikendom), možete koristiti granični prijelaz Gorica – Vinjani Donji. Također, prema Splitu možete i preko središnje Bosne (Vitez, Bugojno, Livno, granični prijelaz Kamensko ili Prisika). Ako putujete na dio Makarske rivijere od Gradca do Makarske, predlažemo vam da koristite granične prijelaze: Gabela Polje, Bijača, Zvirići ili Crveni Grm, savjetovali su iz BIHAMK-a nadalje objašnjavajući: – Podsjećamo, na granični prijelaz Gabela Polje dođete ako na nekoliko kilometara prije GP Doljani skrenete desno, a cesta duga nešto više od 5 km vodi vas do ovog graničnog prijelaza. Na granični prijelaz Bijača najlakše možete doći ako se s magistralne ceste M-17 isključite u Čapljini, uđete u grad i na drugom kružnom toku odvojite se ka GP Bijača (označeno putokazom). Nakon nekoliko kilometara vidjet ćete odvajanje desno na A-1. Tu se uključujete na autocestu koja vas vodi do graničnog prijelaza Bijača (cestarina za taj dio A-1 iznosi 1,20 KM). Istu cestu koristite i ako želite na granični prijelaz Zvirići, s tim što na autocesti prije samog graničnog prelaza Bijača imate odvajanje za Zviriće – naveli su iz BIHAMK-a.

Nova dionica

Za putovanje na Dubrovačku rivijeru, dodaju, možete koristiti granične prijelaze Trebimlja – Čepikuće ili Ivanica – Donji Brgat. Za one koji ne znaju, do graničnog prijelaza Trebimlja – Čepikuće dolazi se preko Stoca, Ljubinja i Ravnog. – Također, savjetujemo da koristite novu dionicu ceste Stolac – Neum, a onda ako putujete k Pelješcu ili Dubrovniku, imate samo jedan granični prijelaz Neum I – Klek ili Neum II – Zaton Doli – savjetovali su iz BIHAMK-a. I naravno, ako planirate idućih dana do mora, ne zaboravite koristiti preparate s visokim zaštitnim faktorom (SPF) +50, izbjegavajte sunce od 10 do 17 sati, a stručnjaci su dodali: – Ne idite na odmor bez “prve pomoći” za alergije, ubode, svrbež, bol…

 

The post Za vikend stiže novi, treći toplinski val, temperature opet rastu do 40 stupnjeva first appeared on ABCportal.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?