Predstavljamo klapu Grga koja svoj nastup ima u četvrtak 1. kolovoza na Starom Hardomilju

Predstavljamo klapu Grga koja svoj nastup ima u četvrtak 1. kolovoza na Starom Hardomilju

Link na izvornu vijest

Predstavljamo klapu Grga koja svoj nastup ima u četvrtak 1. kolovoza na Starom Hardomilju

S ciljem promicanja kulture višeglasnog „a capella“ pjevanja, ali i višeglasnog pjevanja uz pratnju instrumentalne glazbe, 2015. godine osnovana je klapa „Grga“ iz Posušja. Jedinstven i prepoznatljiv stil klapske glazbe koji njeguju i promoviraju dopire do slušatelja u Hercegovini, ali i u Hrvatskoj, a česti su gosti i na međunarodnim susretima i festivalima.

Kako ističe Tomislav Bašić, predsjednik Društva „Grga“ u sklopu kojeg klapa i djeluje, inicijator njezina osnivanja je dio muške ekipe crkvenog zbora „Fra Grga Martić“.

Brojni nastupi, susreti…

„Sama priča o osnivanju nastala je iz druženja i ljubavi prema pjevanju. Od osnutka do danas prošlo je puno nastupa, stotinu klapskih susreta, ljetnih koncerata i advenata te sudjelovanja u crkvenim obredima. Svaki od nastupa nosi svoju draž i uvijek smo sretni kada imamo priliku predstaviti vrijednosti klapskih pjesama“, kazao nam je Bašić.

Sastav klape trenutno čine: Damir Bešlić (prvi tenor), Josip Landeka (drugi tenor), Tomislav Čutura (bariton), Mario Landeka, Stipe Penava i Tomislav Bašić (bas). Stipe je ujedno i klavijaturist klape, dok je voditelj prof. Jure Šaban Stanić.

Klapa 2

Na upit jesu li klape popularne u Hercegovini, s obzirom na to da su više karakteristične za Dalmaciju, Bašić nam je rekao: „U zadnjih 15-ak godina pojavilo se dosta klapa u Hercegovini, pa je tako nastala ideja i za prvim Festivalom u Posušju. Kako smo dosta vezani za Dalmaciju i njihovu pjesmu, mislim da uopće nije iznenađenje ovoliki broj klapa u Hercegovini. To je pokazatelj da ne moramo strepiti za budućnost klapske pjesme na ovom području. Drago nam je što nas ima dosta te da možemo nastupati na susretima i festivalima“.

Prigodan koncert na Starom Hardomilju

Nadalje je istaknuo da su reakcije publike ono što ih najviše ispunjava.

„Sama činjenica da se nakon nastupa u nekom mjestu ponovno tamo vratimo, pokazatelj je da je publici bilo lijepo i da se vesele ponovnom druženju. A druženje i ljubav prema klapskoj pjesmi i jest cilj koji nas spaja i motivira za svaki novi nastup“, poručio je naš sugovornik.

Jedan od sljedećih nastupa koji ih očekuje je onaj na Starom Hardomilju u sklopu trodnevnice kojom se mještani pripremaju za proslavu blagdana sv. Stjepana. Tom prigodom klapa će otpjevati obred svete mise, a Hardomiljčane će počastiti i prigodnim koncertom nakon mise. Osim duhovnih pjesama, bit će i onih domoljubnog i zabavnog karaktera – za svakoga ponešto.

Klapa 3

Za kraj razgovora, Bašić nam je otkrio kako nakon prve samostalne pjesme razmišljaju o novoj koja bi svjetlo dana trebala ugledati u skorije vrijeme.

„Do predstavljanja nove pjesme i dalje ćemo pjevati i sudjelovati na festivalima. Veselimo se susretima na našim koncertima i druženjima diljem Hercegovine, kao i šire“, zaključio je.

Podsjetimo, prošle godine nastala je pjesma „Naći ću te u pismi“, kao rezultat zajedničke sinergije i truda autorice teksta Željke Galić, autora glazbe Tomislava Pehara te svih članova klape Grga. Publika ju je odlično prihvatila, pa ne sumnjamo da će tako biti i s novim glazbenim uratkom.

 

Objava Predstavljamo klapu Grga koja svoj nastup ima u četvrtak 1. kolovoza na Starom Hardomilju pojavila se prvi puta na Ljubuški na dlanu.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?