Grude: Otvaranje podružnice vrtića u Drinovcima pun pogodak, djece sve više

Grude: Otvaranje podružnice vrtića u Drinovcima pun pogodak, djece sve više

Link na izvornu vijest

Središnja i najveća predškolska ustanova koja se bavi njegom, odgojem i obrazovanjem djece predškolske dobi u općini Grude je Dječji vrtić Grude, piše Večernji list BiH.

Osnovan je odlukom Općinskog vijeća Gruda 1998. godine.

Nalazi se pokraj zgrade OŠ Ruđera Boškovića, u prizemlju je pet namjenski uređenih i opremljenih soba dnevnog boravka, kuhinja, na katu radne sobe ravnateljice, administrativno-računovodstvenog djelatnika i suradnika za opće i odgojne poslove, zatim dvorana za sastanke te i u prizemlju i na katu sanitarni čvorovi i odgovarajuće pomoćne prostorije.

– Zgrada vrtića je u dobrom stanju, imamo dosta prostora. Imamo veliko dječje igralište, koje je Općina prije dvije godine preuredila i opremila. Prošle godine gotovo sve prostorije smo upotpunili i pojačali odgovarajućim i potrebnim sredstvima, didaktičkim materijalom, dvije nove prostorije krevetićima, posteljinom. Općina je apsolutno na raspolaganju, osigurava financijska sredstva. Konzultiralo se s odgojiteljicama, sve ono što su odgojiteljice kazale da je potrebno, vrtić je dobio. Sve prostorije su klimatizirane i opremljene novim televizorima. Svake godine nešto novo, kako nam mogućnosti i potrebe nalažu, vrtić je doista jedan od boljih ako govorimo o gradskim vrtićima – kaže Željka Penava, v. d. ravnatelja Dječjeg vrtića Grude, i dodaje:

Trenutačno je u vrtiću u Grudama, prema dobi, pet skupina i dvije u ispostavi u Drinovcima. Najesen, u rujnu, u sljedeću pedagošku godinu ulazimo sa 160 djece: 125 u Grudama i 35 u Drinovcima. Raspisali smo javni natječaj za upis djece za 2024./2025. pedagošku godinu, naši kapaciteti su gotovo popunjeni. Planiramo se širiti, očekujemo izgradnju dviju novih prostorija, Općina o tome ima vrlo pozitivan stav, projektna dokumentacija je završena. Sad smo maksimalno puni, a kad to bude završeno, sva djeca čiji roditelji to žele moći će ići u naš vrtić.

Vrtić pohađaju i djeca s poteškoćama u razvodu.

“Zaposleno je ukupno 17 stalno zaposlenih djelatnika, od kojih je 10 odgojiteljica. No, kroz različite projekte zapošljavaju se i druge stručne osobe. Vrtić pohađaju i djeca s poteškoćama u razvoju, u studenome prošle godine za njihove potrebe su na godinu dana zaposlena dva pomoćnika (asistenta). To je učinjeno i financira se na temelju ugovora između Federalnog zavoda za zapošljavanje i Ministarstva obrazovanja ZHŽ-a. U isto vrijeme, na temelju odluke Vlade ŽZH i Ministarstva o programu zapošljavanja vježbenika 2023., zaposlena je pedagoginja”, navodi Penava.

Djeca uče i engleski jezik.

“Profesorica engleskog jezika obučava 40 djece engleski jezik, po prilagođenom programu dva puta tjedno. Učenje je uvedeno za djecu koja to žele. Na godinu dana zaposlena je logopedica, koja je odradila stručno osposobljavanje i položila stručni ispit, što je uvjet za zasnivanje radnog odnosa. U prostoru OŠ Ruđera Boškovića stručni suradnik, kineziolog, vodi kratki program gimnastike za djecu stariju od tri godine. Vrlo je važno postignuće i napredak otvaranje podružnice vrtića u Drinovcima, u prostoru OŠ Antuna Branka i Stanislava Šimića. S radom je počela 1. veljače prošle godine”, rekla je Penava.

Vrtić u Drinovcima je iznenadio sve i brojka je skoro duplo veća od planiranih 20 mjesta.

“Pretpostavljali smo i planirali da ćemo u Drinovcima imati dvadesetero djece, međutim, zanimanje roditelja je bilo veće od očekivanog, tako da se na kraju broj popeo na 36, 14 djevojčica i 22 dječaka. Ljudi su se postupno uključivali i dovodili djecu i iz drugih sela i zaselaka, tako da je naša podružnica u Drinovcima doista bila pun pogodak – ističe Penava. Mjesečna cijena vrtića za jedno dijete iz obitelji je 180 KM, za drugo 140 KM, za svako treće i sljedeće iz iste obitelji naknada se ne plaća. U jasličkoj dobi za jedno dijete plaća se 200 KM, za drugo 160 KM, a treće i svako sljedeće iz iste obitelji oslobođeno je plaćanja naknade”, objašnjava Željka Penava.

Post Grude: Otvaranje podružnice vrtića u Drinovcima pun pogodak, djece sve više je prvi puta viđen na Grude Online.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?