Jadran u srpnju posjetilo 155.000 turista manje nego lani

Jadran u srpnju posjetilo 155.000 turista manje nego lani

Link na izvornu vijest

Sve jadranske županije u srpnju je posjetilo manje turista nego u istom lanjskom mjesecu, osim Dubrovačko-neretvanske, kamo ih je došlo malo više, dok je noćenja u većini bilo gotovo kao lani ili tek nešto malo više, pokazuju podaci Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

U jadranskim županijama ukupno je u srpnju po podacima HTZ-a bilo 3.4 posto ili oko 155.000 manje turista nego u lanjskom srpnju.

U svim tim županijama pojedinačno se minusi dolazaka kreću od oko 3 do oko 6 posto, što primjerice za Istarsku županiju znači da ju je posjetilo oko 43.000 turista manje u srpnju ove godine nego u lanjskom, za Primorsko-goransku (Kvarner) njih oko 36.000 manje, za Splitsko-dalmatinsku oko 26.000 manje, Zadarsku oko 20.000 manje itd.

Grad Zagreb se ističe u kontinentalnom dijelu

Dubrovačko-neretvanska županija jedina je u srpnju imala porast dolazaka turista, od blagih 0.6 posto, odnosno bilo ih je oko 2600 više nego u srpnju 2023.

U toj je županiji, uz Istarsku i Splitsko-dalmatinsku, u srpnju 2024. bilo i malo više noćenja nego u srpnju 2023., za 0.1 pa do 1.5 posto više, dok je u ostalim jadranskim županijama noćenja bilo od oko 1 do oko 3 posto manje. Ukupno je na Jadranu u srpnju bilo oko 0.5 posto manje noćenja, što je oko 163.000 manje.

Grad Zagreb se u kontinentalnom dijelu zemlje ističe s ukupnim turističkim dolascima i noćenjima tek nešto manjim od ukupnog prometa u svim ostalim kontinentalnim županijama, kao i time što se nalazi među rijetkim županijama u srpnju s porastom dolazaka turista za 1.3 posto ili za njih oko 15.500. No noćenja je u Zagrebu bilo 3.4 posto ili oko 9000 manje nego u lanjskom srpnju.

Najveći rast u Virovitičko-podravskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji

Od ostalih kontinentalnih županija u pet je došlo manje, a u osam više turista u srpnju, ali su kao i jadranske ukupno u minusu, od 1.1 posto, odnosno posjetilo ih je ukupno oko 2000 turista manje nego u srpnju prošle godine.

Među njima, Karlovačku županiju je jedinu u srpnju 2024. posjetilo nešto više od 100.000 turista, ali je to za oko 4 posto manje nego u srpnju u godini prije, dok se s najvećim porastima i dolazaka i noćenja, po iznad 20 posto, ističu Virovitičko-podravska i Vukovarsko-srijemska županija.

Više noćenja za oko 20 posto u ovogodišnjem srpnju bilo je i u Sisačko-moslavačkoj županiji, kao i Zagrebačkoj, 14 posto, a u Bjelovarsko-bilogorskoj 13 posto više.

Post Jadran u srpnju posjetilo 155.000 turista manje nego lani je prvi puta viđen na Grude Online.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?