Trovanje salmonelom u širokobriješkom restoranu; 11 osoba završilo u bolnici

Trovanje salmonelom u širokobriješkom restoranu; 11 osoba završilo u bolnici

Link na izvornu vijest

Više osoba otrovalo se salmonelom nakon što su proteklog tjedna konzumirali hranu u restoranu u Širokom Brijegu.

Kako je za Bljesak.info potvrđeno iz Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, 11 osoba se javilo sa simptomima bakterijske crijevne infekcije od kojih je pet zadržano na bolničkom liječenju dok su ostali otpušteni na kućno liječenje.

Pet zadržano na liječenju

”Tijekom zadnjih sedam dana u Kliniku za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar javilo se 11 osoba sa simptomima bakterijske crijevne infekcije ok kojih je pet zadržano na bolničkom liječenju dok su ostali otpušteni na kućno liječenje. Od navedenih pet hospitaliziranih bolesnika, troje bolesnika je već otpušteno kući, dok se za preostala dva bolesnika planira skori otpust. Nakon završene mikrobiološke obrade izolirana je bakterija Salmonela enteritidis, čime smo dobili potvrdu da se radi o bakterijskoj infekciji”, rekli su za Bljesak.info iz SKB Mostar.

Za navedene slučajeve, uzimanjem detaljne anamneze, kako su naveli iz mostarske bolnice, vrlo brzo je nađena zajednička poveznica koja se odnosi na konzumiranje iste namirnice u istom objektu u Širokom Brijegu  te se odmah obavijestila nadležna služba Zavoda za javno zdravstvo Županije Zapadno-hercegovačke.

U Zavodu za javno zdravstvo ŽZH potvrdili su za Bljesak.info kako je prijava stigla te je proslijeđena na obradu nadležnoj Upravi za inspekcijske poslove.

Preventivne mjere

”Po zaprimanju informacije od Zavoda za javno zdravstvo Županije Zapadnohercegovačke dana 16. kolovoza 2024. godine županijska sanitarna inspekcija promptno je reagirala i izišla na teren. Istog dana otpočeo je inspekcijski nadzor u ugostiteljskom objektu koji je predmet proslijeđene informacije. Odmah su poduzete raspoložive preventivne mjere i radnje iz nadležnosti sanitarne inspekcije kako bi se spriječilo bilo kakvo daljnje širenje eventualne zarazne bolesti”, naveli su za Bljesak.info iz Uprave za inspekcijske poslove ŽZH.

Naveli su kako je u tijeku i daljnje poduzimanje mjera i radnji propisanih u ovakvom slučaju moguće zdravstvene ugroze stanovništva i analiziranje izuzetih uzoraka.

”O svim informacijama koje su od interesa javnosti u ovom predmetu biti ćete blagovremeno obaviješteni”, dodali su.

Neslužbeno doznajemo kako se radi o širokobriješkom restoranu Vrelo Borak, te da su se stomačne tegobe javile neposredno nakon konzumacije deserta souffle.

O svemu navedenom smo kontaktirali i spomenuti restoran, te do zaključenja teksta nismo dobili nikakav komentar.

Post Trovanje salmonelom u širokobriješkom restoranu; 11 osoba završilo u bolnici je prvi puta viđen na Grude Online.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?