Novi korak ka potpunom bezgotovinskom plaćanju

Novi korak ka potpunom bezgotovinskom plaćanju

Link na izvornu vijest

ŽENEVA – Novi švajcarski sistem trenutnog elektronskog plaćanja ojačaće budućnost bezgotovinskih transakcija u zemlji, saopštila je švajcarska centralna banka.

Novi korak ka potpunom bezgotovinskom plaćanju

Ilustracija, FOTO: Pixabay

Banka navodi da aktiviranje sistema trenutnog plaćanja ukazuje na “posvećenost budućnosti bezgotovinskog plaćanja”, prenio je AFP.

Oko 60 finansijskih institucija sada je u mogućnosti da prima i obrađuje trenutna plaćanja, čime će biti pokriveno više od 95 odsto švajcarskih maloprodajnih platnih transakcija.

Najkasnije do kraja 2026. godine biće dostupne sve finansijske institucije aktivne u platnom prometu sa stanovništvom“, navodi se u saopštenju centralne banke.

Prve institucije već su omogućile klijentima da obavljaju trenutna plaćanja, a druge banke će se priključiti u narednim mjesecima.

Instant plaćanja omogućavaju privatnim licima i kompanijama da obavljaju transakcije od računa do računa sa trenutnim izvršenjem i konačnim poravnanjem u nekoliko sekundi, danonoćno“, saopštila je Narodna banka Švajcarske.

Centralna banka predviđa da će trenutna plaćanja “vjerovatno postati uobičajena u Švajcarskoj srednjoročno” i da će “predstavljati osnovu za dalje inovacije u platnom prometu“.

Istraživanje o načinima plaćanja u Švajcarskoj, čiji su rezultati objavljeni u februaru, pokazalo je da većina stanovništva, ipak, želi da gotovina i dalje bude dostupna kao način plaćanja.

Srna

Чланак Novi korak ka potpunom bezgotovinskom plaćanju се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?