Zora Skoko: Položaj i prava osoba s invaliditetom se poboljšavaju, ali to uvijek može biti bolje

Zora Skoko: Položaj i prava osoba s invaliditetom se poboljšavaju, ali to uvijek može biti bolje

Link na izvornu vijest

Zora Skoko: Položaj i prava osoba s invaliditetom se poboljšavaju, ali to uvijek može biti bolje

Edukacijsko-rehabilitacijski centar za djecu, mlade i odrasle osobe s teškoćama u razvoju u Ljubuškom otvoren je 2017. godine. Danas ima 82 korisnika od kojih njih desetero dnevno provodi po četiri sata u ovoj ustanovi, dok su ostali korisnici individualnih terapija.

Zora Skoko, v. d. ravnateljica ove ustanove, kazala je za Dnevni list kako su korisnicima na raspolaganju: senzorna terapija, edukacijsko-rehabilitacijska terapija, logopedska, fizioterapija, kao i Bobath terapija.

Zora skoko (3)

Brojne aktivnosti

„Roditelji korisnika također imaju priliku dobiti psihološku pomoć od psihologinje koja je angažirana u centru jedanput tjedno, a usluge psihologa mogu dobiti i sami korisnici Centra. Grupa koja je na poludnevnom boravku svakodnevno ima svoje aktivnosti predviđene programom rada za grupu, a novitet je i to da smo ovoga ljeta oformili i grupe za djecu koja pohađaju osnovnu ili srednju školu. Grupe su raspoređene po danima s aktivnostima u trajanju od 60 minuta. Plan je i dalje nastaviti s tim aktivnostima, a dio djece iz grupa bit će uključen u daljnji individualni tretman“, rekla je Skoko.

Ovoga ljeta korisnici su posjetili Mladifest u Međugorju, bili su sudionici Dana folklora u Posušju gdje ih je ugostilo HKUD fra Petar Bakula, kao i muzej na Humcu. Također, bili su u posjetu Edukacijsko-rehabilitacijskom centru „Sv. Josip Radnik“ u Čitluku gdje je upriličeno druženje uz sportske igre.

Zora skoko (4)

Zora skoko (5)

„Centar od samog osnivanja ima odličnu suradnju s ustanovama koje pružaju podršku osobama s invaliditetom. JU Centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama ZDŽ pozvala nas je na konferenciju „Izazovi i mogućnosti“  koja će se održati 12. i 13. rujna u Zenici, a na samoj konferenciji imat ćemo priliku predstaviti naš rad i aktivnosti. Ovim pozivom dobili smo priliku za proširenje suradnje s ustanovama koje se bave s OSI. Također, u skorijem razdoblju, planirali smo kratke izlete s korisnicima u užoj i široj zajednici“, pojasnila je Skoko.

Nedavno je u posjetu Centru bila delegacija OSCE-a i Grada Goražda, budući da je u ovom gradu u tijeku realizacija otvaranja centra za OSI. Njihovi gosti ovom su prilikom željeli upoznati rad Centra, kako bi iskustva kolega iz Ljubuškog iskoristili u svom daljnjem radu. Tom prilikom potpisali su i sporazum o međusobnoj suradnji.

Zora Skoko: Položaj i prava osoba s invaliditetom se poboljšavaju, ali to uvijek može biti bolje

Humanitarni događaji

Od nadolazećih aktivnosti valja istaknuti i dva humanitarna događaja od kojih će prikupljena sredstva ići za potrebe Centra.

„Teniski klub Baščine organizira humanitarni turnir od trajanju od 1. do 15. rujna. Pravo na sudjelovanje imaju svi koji se prijave, bez obzira na to jesu li imali priliku dosad okušati se u igranju tenisa ili im je to prvi put da uzimaju reket u ruke. Hrvatska zajednica u Norvalu u Kanadi također će organizirati događaj pod nazivom „Ljubuška večer“  koji će se upriličiti 5. listopada. U tijeku je snimanje kraćeg videozapisa o radu naše ustanove koji će biti prikazan na samom događaju, a detalje oko svega dogovaramo s gospođom Rose Tomić“, kazala je naša sugovornica.

Kao defektologinja po struci, Skoko ima dugogodišnje iskustvo u radu s osobama s invaliditetom, a na upit kako ocjenjuje njihov položaj u društvu, poručila je: „Zagovornik sam da se položaj OSI uvijek može poboljšati, a to se može realizirati samo upornim radom i suradnjom s ustanovama i udrugama koje brinu o njima. Mogu reći da se položaj i prava OSI iz godine u godine poboljšavaju, ali to uvijek može biti bolje“.

Podrška Grada Ljubuškog i lokalnih poduzetnika

Za kraj razgovora istaknula je kako uvijek treba težiti poboljšanju kvalitete rada i usluga koje ljubuški Centar centar pruža ili bi trebao pružati.

Zora skoko (1)

„U tijeku je realizacija nabavke didaktičke i asistivne tehnologije koja bi, kao takva, pružala kvalitetniju rehabilitaciju. Stavljam naglasak na edukaciju rehabilitatora koji su u direktnom radu s korisnicima, a u planu smo poboljšati i materijalno-tehničke uvjete rada Centra. Moram kazati i to da Centar ima stalnu podršku od Grada Ljubuškog, kao i od ministarstava u ZHŽ-u.  Tu je i suradnja s lokalnim poduzetnicima koji nam stoje na raspolaganju kad god je to potrebno. Zahvalna sam svima na dosadašnjoj suradnji“, zaključila je Skoko.

Piše: Antonela Marinović Musa

Objava Zora Skoko: Položaj i prava osoba s invaliditetom se poboljšavaju, ali to uvijek može biti bolje pojavila se prvi puta na Ljubuški na dlanu.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?