Vlada FBiH izdvojila skoro pet milijuna KM za uvezivanje radnog staža

Vlada FBiH izdvojila skoro pet milijuna KM za uvezivanje radnog staža

Link na izvornu vijest

Neplaćanje doprinosa radnicima je već odavno praksa kako u javnom, tako i u privatnom sektoru.

Na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije (FMERI), Vlada FBiH jučer je usvojila odluku o izdvajanju 2,5 milijuna KM za uvezivanje radnog staža radnicima u javnim poduzećima i 2,2 milijuna KM radnicima u privatnim firmama. Raspoloživa sredstva su grant sredstva Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije i dodjeljivati će se po Programu Vlade i raspisanom Javnom pozivu za izmirenje dugovanja poduzeća za neuplaćene doprinose samo po osnovu PIO/MIO i to za radnike koji ispunjavaju uvjete za ostvarivanje prava za umirovljenje.

”Za ovu godinu smo uspjeli izdvojiti novac kako bi radnici mogli otići u zasluženu mirovinu, koja im je uskraćena jer njihovi poslodavci nisu uplaćivali doprinose za njih. Nećemo dozvoliti da se radnicima uskraćuju njihova prava, posebno prava na mirovinu koju su zaslužili dugogodišnjim teškim radom. Kako bismo riješili ovaj problem, na Vladi donosimo postepene mjere. Jedna od njih je i dodjela sredstava za uvezivanje radnog staža kroz donošenje programa i objavljivanje Javnog poziva”, izjavio je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić Taj dugogodišnji problem, kako je dodao, jedan je od brojnih koje su naslijedili, a s kojim se moraju boriti. Neplaćanje doprinosa radnicima je već odavno praksa kako u javnom, tako i u privatnom sektoru. To otežava proces naplate doprinosa za mirovinsko i invalidsko osiguranje, čime se radnicima suspendiraju i prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja. To je posebno problematično kada kompanije završe u stečaju ili likvidaciji, jer se to negativno odrazi na radnike, koji ne mogu uvezati staž pa time ni otići u mirovinu. Procjenjuje se da se taj problem tiče nekoliko desetina tisuća radnika u Bosni i Hercegovini, priooćeno je iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

Vlada FBiH

Objava Vlada FBiH izdvojila skoro pet milijuna KM za uvezivanje radnog staža pojavila se prvi puta na RADIO LJUBUŠKI.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?