Održavanje sjednica Doma naroda PSBiH upitno do daljnjeg, blokada rada se nastavlja

Održavanje sjednica Doma naroda PSBiH upitno do daljnjeg, blokada rada se nastavlja

Link na izvornu vijest

Nakon završetka godišnjih odmora, političare u Bosni i Hercegovini dočekala je gomila nagomilanih problema. Ubojstva, femicid, napadi na povratnike, požari i nova migrantska kriza dominiraju vijestima. Ipak, političari, čini se, ne mare previše. Već idućeg mjeseca započet će službena predizborna kampanja, što znači da će interesi građana biti stavljeni u drugi plan kako bi se političari mogli fokusirati na postizanje što boljih rezultata na predstojećim izborima.

Ako je suditi prema izjavama nekih delegata, Dom naroda neće zasjedati tijekom trajanja predizborne kampanje. No, za njih nema brige – nezarađene, enormne plaće i dalje će stizati na njihove bankovne račune.

Institucije Bosne i Hercegovine provele su proteklih mjesec dana u potpunom zastoju, što se opravdava vremenom godišnjih odmora. No, čini se da će za neke političare odmor trajati još duže. Delegati Doma naroda PSBiH svoje će klupe ponovno zauzeti tek nakon izbora. Kad se tome doda podatak da je rad Doma naroda u blokadi, postaje jasno da delegati više odmaraju nego što rade. Bez funkcionalnog rada Doma naroda, Parlamentarna skupština BiH je također paralizirana, budući da odluke koje donese Predstavnički dom bez potvrde Doma naroda ne mogu stupiti na snagu.

Iako je predsjedavajući Doma naroda Dragan Čović na posljednjoj izvanrednoj sjednici najavio da će se sjednica održati u rujnu, mnogi sumnjaju da će se to dogoditi, budući da predizborna kampanja u punom zamahu.

Delegati predviđaju nastavak blokade

Delegat u Klubu Bošnjaka PSBiH, Džemal Smajić, izjavio je: “Obzirom da su bili odmori i da se od danas počelo raditi, nemamo informacija o tome kada će biti zakazana sjednica Doma naroda, niti imamo precizne informacije o vremenu njezina održavanja.”

Nenad Vuković, delegat u Klubu Srba PSBiH, dijeli slično mišljenje: “Vjerujem da tijekom predizborne kampanje u rujnu neće biti sjednica Doma naroda. Možda je realno očekivati da će prva naredna sjednica biti zakazana tek u listopadu.”

Dok se čeka službeni poziv za sjednicu, optužbe ne prestaju. Odgovornost se prebacuje s jednih na druge. Čak i da nije izborna godina, delegati često izbjegavaju dolazak na sjednice, budući da Klub Bošnjaka odbija sudjelovati dok se na dnevnom redu nalazi zakon o Ustavnom sudu BiH, što je uzrokovalo blokadu ovog doma. Jedni optužuju, drugi se pravdaju.

Treba podsjetiti da je Dom naroda PS BiH od napuštanja sjednice od strane Kluba Bošnjaka održao samo jednu sjednicu – onu izvanrednu, na kojoj je usvojen proračun institucija Bosne i Hercegovine. Prema pravilniku Parlamentarne skupštine BiH, da bi se zakazala nova redovna sjednica, prvo se mora završiti ona prekinuta. No, Klub Bošnjaka ne odustaje od svog stava da toj sjednici neće prisustvovati, što znači da će i nakon lokalnih izbora održavanje sjednica Doma naroda državnog parlamenta ostati pod upitnikom.

www.abcportal.info

The post Održavanje sjednica Doma naroda PSBiH upitno do daljnjeg, blokada rada se nastavlja first appeared on ABCportal.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?