U grčkom Volosu izvanredno stanje zbog tona uginule ribe

U grčkom Volosu izvanredno stanje zbog tona uginule ribe

Link na izvornu vijest

Ministarstvo za klimatsku krizu i civilnu zaštitu proglasilo je izvanredno stanje u gradu Volosu tijekom narednih mjesec dana zbog ekološke katastrofe u regionu i veoma snažnog i neugodnog mirisa, javlja Anadolija.

Navodi se da taj neugodni miris izaziva zabrinutost za javno zdravlje usprkos aktivnostima čišćenja koje traju od 27. kolovoza kada je uginula riba prekrila površinu mora.

Lokalne vlasti navode da je nanesena velika šteta gospodarstvu i turizmu.

Vlasti su također pozvale građane da se ne kupaju i ne pecaju na plažama u regionu.

Grčki mediji navode da riba potiče iz jezera Karla, koje se nalazi u blizini Volosa, i da je jezero isušeno 1962. godine u okviru borbe protiv malarije, ali da su prošle godine obilne kiše u regiji i poplave dovele do ponovnog punjenja jezera.

Prema riječima stručnjaka, jezerske vode potisnule su slatkovodnu ribu u zaljev Pagasit, gdje se nalazi Volos, što je izazvalo uginuće ribe.

Specijalnim vozilima prikupljeno je više od 100 tona ribe iz gomila uginule ribe koje se protežu kilometrima.

Dnevnik.ba

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?