Zbog suše cijene voća i povrća odletjele u nebo, rajčica postala skuplja od piletine

Zbog suše cijene voća i povrća odletjele u nebo, rajčica postala skuplja od piletine

Link na izvornu vijest

Najviše brinu cijene hrane, koje su, kad se u obzir uzme standard većine, previsoke. Analiza Saveza sindikata RS-a pokazuje da je u 5 godina trošak hrane četveročlane obitelji porastao za oko 500 KM

Od početka krize izazvane epidemijom koronavirusa u BiH je sve drastično poskupjelo. Građane, naravno, najviše zabrinjavaju cijene hrane, koje su, kad se u obzir uzme standard velike većine, previsoke. Analiza Saveza sindikata RS-a pokazuje da je u pet godina trošak za hranu za jednu četveročlanu obitelj porastao za gotovo 500 KM. Nažalost, ne prestaje rasti.

Visoke cijene

Mnoge obitelji prilikom kupnje nemaju izbor nego se preračunavati što za svoja primanja mogu kupiti kako bi novac koji su zaradili razvukli do sljedeće plaće. Odavno su se odrekli gotovo svega, a na red je došla i hrana. Ove godine na ruku nam ne idu ni vremenske prilike. Naime, suša je uništila i smanjila prinose u poljoprivredi, što je cijene povrća i voća vinulo u nebo. Kako kažu iz Udruge poljoprivrednika “Sela Semberije i Majevice”, nestašica povrća već se ozbiljno osjeća. Tako je rajčica, trenutačno, skuplja od piletine s obzirom na to da svježa piletina u prosjeku košta oko 7 KM po kilogramu.

– Danas je cijena rajčice na bijeljinskoj tržnici išla i do 8,50 KM?! Prije sedam dana bila je 5,50 KM, a prije toga kilogram je koštao 3,50 KM. Ako je bude, ne bih se iznenadio da još poskupi. Naime, urod rajčice je ove godine ispod svake moguće razine – kaže za Srpskainfo predsjednik ove udruge Savo Bakajlić. Prema njegovim riječima, u odnosu na godinu s dovoljno oborina i bez ekstremnih vrućina, ove je godine podbacio i urod ostalih vrsta povrća.

– Lubenica, paprika, luk, sve je izgorjelo. I njihova cijena je otišla gore, najmanje za 30% – kaže Bakajlić. Unatoč navodnjavanju, upozoravaju povrtlari, plodovi su pretrpjeli velike opekline.

– Ono povrća što je ostalo ima sitan plod. Čak i krumpir gori u zemlji. Neke kulture su od vrućine stradale u čak 70% slučajeva, dok je u prosjeku povrtlarska proizvodnja podbacila najmanje 40%. Postoje i sustavi za navodnjavanje, ali ne pomažu mnogo – naglašavaju povrtlari. Voćari najviše žale zbog jabuke, koja sa 65% proizvodnje dominira u voćarstvu, a koja je, kako kažu, također pretrpjela ogromne štete. Poljoprivrednici ne odustaju od namjere da u RS-u bude proglašeno stanje elementarne nepogode s obzirom na to da je ovogodišnja suša, upozoravaju, napravila neviđenu pustoš u voćnjacima i na njivama.

www.abcportal.info

The post Zbog suše cijene voća i povrća odletjele u nebo, rajčica postala skuplja od piletine first appeared on ABCportal.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?