Inovativna BiH: Kako RCB Nanotehnologija mijenja pravila igre?

Inovativna BiH: Kako RCB Nanotehnologija mijenja pravila igre?

Link na izvornu vijest

Na poziv organizacije Global Bridges, generalna direktorica kompanije RCB Nanotehnologija Sarajevo Hanadi Džabić predstavila je danas rad ove kompanije na Evropsko-američkoj konferenciji mladih lidera, koja se prvi put održava u Bosni i Hercegovini.

Ova prestižna konferencija okupila je 35 mladih lidera iz različitih zemalja, koji će u periodu 1-5. septembar imati priliku upoznati se s međunarodnim, institucionalnim i poslovnim akterima u BiH, istražujući temu “Bosna i Hercegovina: Upravljanje, geopolitika i ekonomska integracija.”

U svom izlaganju, Džabić je naglasila značaj RCB Nanotehnologije u procesima ekonomske integracije BiH.

“Odabirom BiH kao lokacije za predstavljanje naše patentirane tehnologije proizvodnje obnovljenog carbon blacka podstakli smo inovacije i započeli industrijski razvoj u ovoj oblasti. BiH je trenutno jedina država na svijetu koja se može pohvaliti da će biti globalni centar za proizvodnju ove sirovine na potpuno cirkularan i ekološki siguran način, bez emisije CO2. U perspektivi, ovo dovodi do povećanja produktivnosti, smanjenja troškova proizvodnje i kreiranja novih radnih mjesta, čime se jača ekonomska baza zemlje”, izjavila je Džabić.

Globalna potražnja za carbon blackom iznosi 15 miliona tona godišnje, a RCB Nanotehnologija će značajno doprinijeti ovom tržištu. Džabić je istakla da je njihov obnovljeni carbon black u potpunosti namijenjen izvozu, što će dodatno jačati izvoznu moć BiH i učvrstiti njen položaj u globalnoj ekonomiji.

“RCB Nanotehnologija ima ekskluzivnu svjetsku licencu za industrijalizaciju ovog procesa i plasiranje novih proizvoda na tržište. BiH je već postala baza iz koje širimo poslovanje ka drugim dijelovima svijeta. Ove godine planiramo pokrenuti projekte u Americi, Kazahstanu, Filipinima i Japanu”, dodala je Džabić.

Agencija za unapređenje stranih investicija (FIPA) BiH prepoznala je RCB kao jednog od najznačajnijih stranih investitora 2022. godine.

“Ovaj uspjeh nije samo priznanje za RCB, već i pozitivan signal svima koji razmišljaju o investiranju u BiH. Povećanje investicija stvara nova radna mjesta i jača ekonomsku stabilnost”, naglasila je Džabić.

Na kraju, Džabić je istakla i važnost obrazovanja kao faktora ekonomske integracije.

“Kako bismo prevazišli izazov nedostatka kadra spremnog za rad s našom patentiranom tehnologijom, osnovali smo Centar za istraživanje i razvoj u Vogošći. Cilj nam je postati globalno obrazovno središte, gdje će se osoblje obučavati za rad u našim objektima širom svijeta”, zaključila je Džabić.

The post Inovativna BiH: Kako RCB Nanotehnologija mijenja pravila igre? first appeared on Novine.ba.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?