Stiglic: FED treba da smanji kamate za 50 baznih poena

Stiglic: FED treba da smanji kamate za 50 baznih poena

Link na izvornu vijest

NJUJORK – Ekonomista Džozef Stiglic, dobitnik Nobelove nagrade za 2001. godinu, smatra da su američke Federalne rezerve (FED) prebrzo i previše podigle kamatne stope i da na septembarskom sastanku treba da ih smanje za 50 baznih poena.

Stiglic: FED treba da smanji kamate za 50 baznih poena

Foto: Capital.ba

Prema njegovom mišljenju, američka centralna banka je pogriješila što je u dugom periodu od 2008. godine držala referentnu stopu zaduživanja blizu nule, a zatim previše naglo podigla kamate u SAD.

Visoke kamate su prema Stiglicu “dovele američku ekonomiju u opasnost za vrlo malu korist” i vjerovatno samo dodatno podstakle inflaciju koja je dobrim dijelom posljedica situacije na tržištu stambenog prostora, prenosi Si-En-Bi-Si (CNBC).

Stiglic je skrenuo pažnju na nedostatak stanova u Sjedinjenim Američkim Državama koji podiže inflaciju i napomenuo da visoke kamatne stope samo dodatno otežavaju stanogradnju. Tanjug

Чланак Stiglic: FED treba da smanji kamate za 50 baznih poena се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?