U Međugorju održan Eno-gastro zabavni performans BLAŽ Enology

U Međugorju održan Eno-gastro zabavni performans BLAŽ Enology

Link na izvornu vijest

”Sve mode prolaze, jedino vino ostaje”, rečenica je kojom je sinoć počeo još jedan deveti po redu eno-gastro zabavni performans BLAŽ Enology u Međugorje, a da je uistinu tako potvrdilo je više tisuća posjetitelja koji su imali priliku kušati najbolja hercegovačka vina i gastronomske delicije.

Blaž je prvi put održan 2016. godine s ciljem promocije autohtonih hercegovačkih sorti vina BLAtine i Žilavke i kao takav prepoznat je na svim razinama.

”Danas je za nas praznik vina u Hercegovini. Ponosni smo da već devet godina imamo ovako dobar vinski festival, koji je nastao kako bi promovirao Hercegovinu, odnosno Bosnu i Hercegovinu kao vinsku regiju”, kazao je predsjednik udruge vinara BLAŽ Enology Andrija Vasilj.

Vinarije koje su na ovogodišnji BLAŽ Enology donijele svoje zlatne kapljice su:: Podrum Begić, Podrum Vilinka, Carska vina Grgo Vasilj, Vinarija Brkić, Vino Milas, Podrumi Mata, Vinarija Petrus, Vinarija Dodig, Vinarija Matić, Obiteljski Podrum Sušac, Vinarija Škegro, Vinarija Čitluk, Vinarija Buntić, Vina Domano, Adriano Adami Prosecco, Vinarija Lug, Vina Rubis, Vinarija Hepok, Vinarija Hercegovina Produkt, Podrum Ostojić, Vinarija Tolj, Vinarija Galić, Podrumi Vukoje, Vinarija Puntar, Vinarija Majić i Vinarija Glinik, a tu je i gostujuća vinarija iz Hrvatske Vinarija Galić iz Kutjeva.

Za gastronomski dio zadužen je bio BLAŽ chef Danijel Biokšić I restoran La Casa s učenicima turističkog i ugostiteljskog smjera Srednje škole fra Slavko Barbarić iz Čitluka.

Vinski stručnjak iz Hrvatske i enolog Tomo Jakopvić iz Zagreba kazao je kako dugo godina prati razvoj hercegovačkog vinarstva te da je razvidno kako Hercegovina velikim koracima grabi naprijed u kvaliteti svojih vina ističući fokus na blago autohtonih sorti blatinu žilavku, što je sve više vidljivo i u Hrvatskoj.

”Nije se dogodilo zato što su Hercegovci sveprisutni u Zagrebu, nego zato što vinari svojom kvalitetom i proizvodnjom vina to zaslužuju. Raduje i taj trend edukacije šire publike sommelierskim tečajevima i drugim događanjima gdje su se regrutirali novi konzumenti vina. Time se vino uzdiglo na razinu gdje više nije nekakav medij za opijanje, nego za uživanje”, kazao je Jakopović dodajući kako je uzalud sva priča o vinu ako nema kvalitete, a hercegovački vinari pokazuju kvalitetu i prepoznaju svjetske trendove na tržištu vina, ali, kazao je, ostaju vjerni svojoj filozofiji i emociji koju autohtone hercegovačke sorte donose.

Uz domaća vina nagrađivana na brojnim natjecanjima diljem svijeta, u Međugorju su bili i domaći sportaši, koji su također osvajali nagrade diljem svijeta tenisač Ivan Dodig i rukometaš Marin Šego. Oni su na BLAŽ-u uručili zahvalnice i priznanja.

Organizatori BLAŽ-a sjetili su kolega kolega vinara i prijatelja koji su nas napustili od prošlog BLAŽ pa su posthumna priznanja Kolajne za razvoj vinarstva i vinogradarstva dobili Dragutin Drago Marijanović, Pero Buntić i Zdravko Rozić.

Dodijeljena su i priznanja pojedincima koji su doprinijeli vinogradarstvu i vinarstvu te promovirali blatinu i žilavku. Prije više od 20 godina, na inicijativu Udruge vinogradara i vinara Hercegovine, a u suradnji s TZHNŽ-a i uz pomoć iz Europe, nastala je Vinska cesta Hercegovine, koja je tada proglašena najboljim projektom u BiH. Najzaslužniji za to su vinar Grgo Vasilj, koji je tada bio na čelu udruge i Semir Temim, tadašnji predsjednik TZ HNŽ-a, a Vasilj je još jednom istaknuo važnost očuvanja blatine i žilavke.

Dodijeljene su i diplome polaznicima prvog stupnja sommelierstva kojih je sada kroz sve ove skoro 400 i na to su organizatori posebno ponosni. Nastupali su klapa Sebenico i Neno Belan & Fiumens, događaj je otvorila predjedavajaća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, koja je kazala kako je ova manifestacija prilika da se svijetu predstave vrhunska hercegovačka vina, ali i Bosna i Hercegovina kao vinska zemlja te je zahvalila čestitala na organizaciji ovog događaja.

 

Pokrovitelji ovog događaja su: Vijeće ministara BiH, Ministarstvo okoliša i turizma FBiH, Vlada Hercegovačko-neretvanske županije, USAID Turizam, Mostar international airport, HT Eronet, Mercedes-Benz Auto Lijanovići doo i Vanjskotrgovinska komora BiH, a sponzori su: Općina Čitluk, Delta Security, ProCreditBank, Croatia osiguranje, Udruga turizma, hotelijera iznajmljivača soba Međugorje, Grande Casa hotel, Vine hotel Cesarica i Sport centar Međugorje.

The post U Međugorju održan Eno-gastro zabavni performans BLAŽ Enology appeared first on Brotnjo.info | Čitluk – Međugorje – Hercegovina.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?