Diljem Zagreba osvanuli potresni grafiti “Ubij ženu”, javio se autor: “Ja sam napisao grafit”

Diljem Zagreba osvanuli potresni grafiti “Ubij ženu”, javio se autor: “Ja sam napisao grafit”

Link na izvornu vijest

Aktivist Goran Pavić Sefo potvrdio je za index da je on autor grafita ‘Ubij ženu’ koji je sinoć osvanuo na zagrebačkom Trgu bana Jelačića. Ista morbidna poruka, napisana velikim štampanim slovima u bijeloj boji, pojavila se i na ogradi URIHO-a u Držićevoj ulici u Zagrebu, kod Autobusnog kolodvora. Napravio je to, tvrdi, da bi upozorio na problem nasilja nad ženama.

– Grafite sam napisao da se potakne malo rasprava u društvu i u eteru. Svi natpisi u gradu su ‘Ubij Srbina’, ‘Ubij tovara’, ubij ovog, ubij onog – ubij drugačijeg. Je li tako? Nitko dosad se nije udostojio napisati direktno ‘Ubij ženu’ da bi se eventualno potakla tema nasilja nad ženama, nasilja u obitelji i sveprisutnog femicida za kojeg preventivni mehanizam uopće ne postoji osim na papiru. Ovo je, onako, direktno u kosti. Volio bih da se nekada otvore određene teme na ispravniji način pa sam to napisao – kazao je Pavić za index.

Tvrdi da je grafit napisao na više mjesta i lokacija, a lokacije bira prema važnosti tematike. Isti grafit, kaže, osvanuo je i na crnoj ploči zgrade HDZ-a.  Na pitanje smatra li da je uredu muškarac piše takve grafite, Pavić tvrdi da se grafit može zbog toga krivo protumačiti. Kazne se ne boji.

– Kazna je sama po sebi ta što sam kao čovjek primoran napisati tako nešto. Kod nas je svako malo vijest dana da je žena ubijena. To je ništa drugo nego zrcalo društva. Ponekad treba biti grub u nastupu jer mislim da je politička korektnost nužno zlo. Kaznu ću ja iskomunicirati sa sudom, ne s policijom. Policija je samo tu alat, a drago mi je da su se i oni uključili i shvaćaju poruku. To će i njih dirnuti, vjerujem da će i njih malo stisnuti netko u njihovim redovima da se pozabave tom temom – dodao je.

Zagrebačka policija potvdila je da su grafiti s natpisom ”Ubij ženu” na području Centra uklonjeni, dok je za istovjetni natpis na području Trnja inicirano uklanjanje.

Kriminalističko istraživanje je u tijeku.

Objava Diljem Zagreba osvanuli potresni grafiti “Ubij ženu”, javio se autor: “Ja sam napisao grafit” pojavila se prvi puta na Posušje.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?