Ruska centralna banka podigla referentnu kamatnu stopu

Ruska centralna banka podigla referentnu kamatnu stopu

Link na izvornu vijest

MOSKVA – Ruska centralna banka je danas podigla referentnu kamatnu stopu za cijeli procentni poen, na 19 odsto, sa namjerom da smanji visoku inflaciju.

Ruska centralna banka podigla referentnu kamatnu stopu

FOTO: Pixabay

Odluka je donijeta u vrijeme kada izdvajanja države za vojsku, zbog rata protiv Ukrajine, opterećuju kapacitete privrede u proizvodnji roba i usluga i povećavaju plate radnika, prenosi Beta.

Centralna banka je saopštila da rast domaće tražnje „i dalje značajno nadmašuje mogućnosti za proširenje ponude roba i usluga“.

Nagovjestila je i mogućnost novog povećanja referentne kamatne stope sa ciljem obaranja inflacije sa sadašnjih 9,1 odsto na ciljanih četiri odsto u 2025. godini.

Ruska ekonomija nastavlja da bilježi solidan rast, što je rezultat kontinuiranih prihoda od izvoza nafte i državne potrošnje.

Jedan od rezultata je inflacija, protiv koje centralna banka pokušava da se bori podizanjem referentne kamatne stope, čime poskupljuje zaduživanje i troškove, što teoretski ublažava pritisak na cijene.Biznis.rs

Чланак Ruska centralna banka podigla referentnu kamatnu stopu се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?