Svjetska banka odobrila grant od 6,39 miliona dolara za smanjenje zagađenja Crnog mora

Svjetska banka odobrila grant od 6,39 miliona dolara za smanjenje zagađenja Crnog mora

Link na izvornu vijest

VAŠINGTON –  Svjetska banka je odobrila grant od 6,39 miliona dolara za projekat smanjenja zagađenja u Crnom moru.

Svjetska banka odobrila grant od 6,39 miliona dolara za smanjenje zagađenja Crnog mora

Foto: Pixabay

U saopštenju banke navodi se da je Crno more postalo jedno od najzagađenijih vodnih tijela u Evropi zbog eutrofikacije, hemijskog zagađenja, invazivnih vrsta, neefikasnog tretmana otpadnih voda, industrijskih žarišta i atmosferskih taloženja, prenosi Anadolu Agency.

Projekat Globalnog fonda za zaštitu Crnog mora, će ulagati u prevenciju i smanjenje zagađenja, uzimajući u obzir propise zemalja Gruzije, Moldavije, Turske i Ukrajine, čije će vlade i privatni sektor biti podržani grantom.

Fond će imati za cilj stvaranje održivog upravljanja Crnim morem kroz razvoj investicionih preporuka i jačanje regionalnog dijaloga i saradnje između primorskih država.

„Klimatske promjene intenziviraju uticaje zagađenja u Crnom moru, što dovodi do porasta temperatura i povećanog rizika od bolesti koje se prenose vodom, a projekat će podržati jačanje spremnosti vlada i privatnog sektora da preduzmu akcije“, rekla je Karolina Sančez-Paramo (Carolina Sanchez-Paramo), regionalna direktorka za strategiju i operacije Svjetske banke.Biznis.rs

Чланак Svjetska banka odobrila grant od 6,39 miliona dolara za smanjenje zagađenja Crnog mora се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?