Medicinski turizam cvjeta u Sarajevu

Medicinski turizam cvjeta u Sarajevu

Link na izvornu vijest

– Transplantacija kose najčešća estetska operacija među muškarcima
– Može li Trebević postati raj za estetsku hirurgiju i tretmane opuštanja?

SARAJEVO – Veliki broj objekata koji se gradi na Trebeviću planira posebne prostorije u kojima bi u budućnosti mogle biti različite vrste ordinacija, centara za rehabilitaciju, ali i poliklinike estetske hirurgije i klinika za presađivanje kose.

Presadjivanje kose, Capital

Presadjivanje kose, Capital.ba

Tragom priče o medicinskom turizmu sa Trebevića, u kojem je on za sada samo u najavi, spustili smo se u Sarajevo koje posljednjih godina privlači sve više muškaraca koji se upravo u ovom gradu odlučuju za transplantaciju kose.

U jednoj od dvije klinike koje se bave ovim poslom razgovarali smo sa direktorom Zlatkom Kravićem. Na pitanje da li se pacijentima iz susjednih zemalja isplati doći kratko odgovara – “apsolutno“.

“Cijena jedne takve operacije je 2.500 evra u Beogradu, tri do četiri hiljade evra u Zagrebu, dok se naša cijena kreće od 1.000 do 1.350 evra”, kazao je Kravić.

U samom centru grada nerijetko će se vidjeti muškarci koji šetaju sa od tretmana još uvijek iritiranim vlasištima, te zamotanim dijelovima glave. Ovaj prizor do nedavno je čudio prolaznike, danas je svima jasno o čemu se radi, za šta su između ostalog zaslužni i ljekari iz Turske koji su posao pronašli upravo u nekoj od dvije klinike koje se bave presađivanjem kose.

“Turska je prva što se tiče transplantacije kose. Kako sam se odlučio da dođem u BiH? Dobio sam ponudu, dali su mi dobre uslove. Prije toga sam radio u Ukrajini, Italiji, Španiji, klinike koje se bave transplantacijom kose su se proširile po Evropi”, rekao je doktor Adem Kazan koji ima više od 20 godina iskustva u transplantaciji kose.

Doktori u ovoj klinici pojašnjavaju da je BiH danas dobar izbor za transplantaciju kose, jer su zemlje zapadne Evrope dosta skuplje, dok u Turskoj, zbog hiperrasta ovog sektora kvalitet opada.

“U Tuskoj je operacija otprilike 1.500 do 1.700 evra. Ukoliko je niska cijena to će dovesti do lošeg kvaliteta operacija”, kazao je sagovornik CAPITAL-a.

U Turskoj postoje akademije, ali ne postoje specijalizacije za transplantaciju kose. Godinu dana je potrebno da se obuči doktor ili medicinska sestra. Kod nestručnog presađivanja kose, može doći do nekroza ili do infekcija.

Klinike u Turskoj pored operacija, nude i smještaj, avionske karte, i druge pogodnosti. Pitali smo šta je pogodnost operacije u Sarajevu.

“Kada nekome uradite transplantaciju ovdje, ako čovjek nije zadovoljan, ako dođe do komplikacija, on ima mjesto gdje će se obratiti na svom jeziku. Doći na kontrolu je mnogo jednostavnije nego otići u Tursku. Ovdje možete provjeriti ko stoji iza klinike”, kaže Kravić, uz objašnjenje da pored BiH, Srbije i Hrvatske dolazi sve više pacijenata iz Austrije ili Njemačke, ali i Arapa koji borave u BiH.

Transplantaciji pristupaju i žene, ali one najčešće presađuju obrve, često uništene, tetovažama, laserskim skidanjem, ili naprosto neadekvatnom njegom. Među muškarcima, za transplantaciju kose se odlučuju svi tipovi bez obzira na zanimanje ili ekonomski status.

“Kategorije pacijenta su izmjenjive, na početku su to bile javne ličnosti, glumci, novinari, voditelji, političari, danas nastavnik ili učitelj iz Tuzle, automehaničar iz Zavidovića, nedavno nam je dolazio čovjek koji radi u Rudniku bakra u Boru, transplantacija je danas dostupna svima”, rekao je Kravić za CAPITAL

Na pitanje da li postoji prostora za razvoj medicinskog turizma o kome se govori na Trebeviću, a po uzoru na Tursku, naš sagovornik smatra da ima. Vjeruje da je dobra konkurencija odlična, a da je pored kvalitetnih operacija, jako važno uložiti u marketing, kako bi destinacija postala prepoznatljiva.

Prvi pokušaj transplantacije kose datira u 1836. godinu u Bavarskoj, jedan student koji je izgubio kosu je došao je na ideju, eksperimentisao na ljudima i životinjama, ali nije bilo rezultata. Drugi pisani trag nalazi se u Turskoj, zbog čestih gljivičnih infekcija koje su napadale vlasište. Prve uspješne operacije izveo je dr Ocudo u Japanu. Cilj mu je bio pomoći vojnicima koji su uslijed rata sa Kinom ostajali bez obrva ili kose. Posljednjih decenija tehnike presađivanja kose rapidno su se razvijale, da bi danas ova operacija postala ekonomski isplatljiva širokim masama.

CAPITAL: A. T. Ružić

Чланак Medicinski turizam cvjeta u Sarajevu се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?