DAN POSLIJE U JABLANICI: Počela velika pretraga za nestalima

DAN POSLIJE U JABLANICI: Počela velika pretraga za nestalima

Link na izvornu vijest

Do sada je u BiH stradalo 16 osoba, od toga 13 na području Jablanice. Za 10 osoba se još 10 traga. Najteže je u selu Donja Jablanica, gdje se sumnja da je (nelegalni) kamenolom uzrokovao tragediju. Naselje je potpuno zatrpano granitnim otpadom, pijeskom i muljem

Od ranih jutarnjih sati traje potraga na terenu u području Jablanice odakle su jučer stigle slike kataklizme, tragedije i siline prirode.

Glasnogovornik Vlade HNK Darko Juka kazao je kako održani sastanci Kriznih štabova u Konjicu i Jablanici.

Noć je prošla poprilično stabilno. Što se tiče padavina, nešto je bilo manje kiše tijekom noći, nije zabilježeno novih pomicanja tla, niti je bilo novih kritičnih situacija, od toga smo najviše strahovali, jer prognoza nije bila obećavajuća – kazao je Juka. 

Nastradala i trudnica

Od jutros su i dalje svi fokusirani na pretraživanje terena. Čini se sve da se dođe do što više unesrećenih, nestalih, nastradalih.

U stravičnim poplavama nastradala je i 29-godišnja trudnica iz Jablanice.

Na žalost u nekim kućama živote su izgubile cijele porodice.

Jedan bračni par pronađen je zagrljen u odronima u Donjoj Jablanici.

Donja Jablanica: Nestalo selo

Na konferenciji za medije Vlade HNK istaknuto je da je na ovom području 13 poginulih. 

Juka je naveo da su neka tijela prijavljena više puta, te se zbog toga govorilo o većem broju, ali da je službeni broj preminulih do sada 13 osoba.

Jedna osoba je pronađena mrtva u Buturević Polju, a 12 preostalih u Donjoj Jablanici. Tri osobe su smrtno stradale u Fojnici, stoga je zvanični ukupni broj nastradalih u BiH do sada 16. 

Ukupno je 10 osoba na području HNK za kojima se traga – četvero u Konjicu i šestero u Jablanici. 

Najteže je u selu Donja Jablanica, gdje se sumnja da je (nelegalni) kamenolom uzrokovao tragediju. Naselje je potpuno zatrpano granitnim otpadom, pijeskom i muljem.

Pripadnici Civilne zaštite, vatrogasaca, Gorske službe spašavanja, volonteri pokušavaju na svaki način doći do kuća jer se strahuje da kriju najveći broj nestalih.

Prema posljednjim podacima pronađeno je najmanje 16 tijela nastradalih, žrtava poplava i odrona.

Svi koji su izbjegli iz svojih kuća ili evakuirani su smješteni, niko nije bez krova nad glavom, potvrdio je Adil Šuta, šef Kriznog štaba HNK.

Još odsječeni od svijeta

Sada je cilj uspostavljanje prometne komunikacije, obzirom na to da je Jablanica uglavnom odsječena od ostatka svijeta. Promet glavnim magistralnim pravcem prema Mostaru je i dalje u prekidu budući se urušio jedan dio ceste u rijeku Neretvu.

Na terenu mnogobrojne ekipe (Foto: A. Durgut/PIXSELL)

Nakon toga počet će raščišćavanje terena i pronalazak nestalih, korištenje velike mašinerije.

Jučer su u potrazi za preživjelima i nestalima angažirani mnogobrojni timovi civilne zaštite, ronilačkih klubova, GSS, policije, vatrogasaca, hitne pomoći, oružanih snaga.

  – Angažiran je EUFOR, koji je helikopterom izvukao dječaka u kritičnom stanju, koji je učinio da je život spašen i danas izvan životne opasnosti – kazao je Juka.

Sa terena spasioci i noinarske ekipe javljaju da su razmjere katastrofe poplava nesagledive i da je teško opisati kataklizmične prizore potopljenih i zbrisanih sela.

The post DAN POSLIJE U JABLANICI: Počela velika pretraga za nestalima appeared first on Interview.ba.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?