Ni 15 posto izlaznosti na lokalnim izborima u BiH

Ni 15 posto izlaznosti na lokalnim izborima u BiH

Link na izvornu vijest

Potvrdila je kako je otvoreno ukupno 5663 biračkih mjesta na kojima oko 3,4 milijuna registriranih birača imaju priliku odlučiti o novom sazivu lokalnih tijela vlasti u 143 grada i općine te u distriktu Brčko. 

“Generalno smatramo da proces teče na zadovoljavajući način”, kazala je novinarima u Sarajevu Hadžiabdić.

Katastrofalna izlaznost

Prema podacima koji su pristigli u sjedište SIP-a do 11 sati na glasačkim se mjestima pojavilo 14,12 posto registriranih birača, a tek neznatno veći odaziv bio je na lokalnim izborima 2020. godine kada je u tom razdoblju glasalo 14,8 birača.

Izbore nadzire ukupno 47347 domaćih i inozemnih promatrača i oni do sada nisu imali većih primjedbi na regularnost glasanja.

Policija je izvijestila o tek nekoliko slučajeva narušavanja javnog reda i verbalnih prijetnji na biralištima u Maglaju i okolici Sarajeva. 

U SIP je stiglo i oko stotinu prigovora zbog kršenja izborne šutnje i to uglavnom na društvenim mrežama.

Hadžiabdić je kazala i kako su se pokazali uspješnima pilot projekti na kojima se testira uporaba novih tehnologija, a zabilježene su tek manje poteškoće.

Na 165 biračkih mjesta u tijeku je elektronska identifikacija birača otiskom prst, a na 145 birališta testiraju se optički čitači popunjenih glasačkih listića.

Birališta otvorena do 19 sati, prvi rezultati u ponoć

Pokažu li se te metode učinkovitima cilj je na općim izborima 2026. takvom tehnologijom opremiti sva glasačka mjesta čime bi se onemogućile zloporabe identiteta, osiguralo ispravno brojanje glasova i spriječile manipulacije kakvih je bilo u dosadašnjim izbornim ciklusima.

Biračka mjesta u BiH ostaju otvorena do 19 sati. SIP će prve preliminarne rezultate objaviti u ponoć, no očekuje se da će političke stranke prije toga objaviti svoje podatke o ishodu glasanja koje će dobiti od svojih članova u lokalnim biračkim odborima.

Uz domaće političare, koji su redom izjavljivali kako očekuju pobjedu svojih kandidata, neka od glasačkih mjesta tijekom dana posjetio je i američki veleposlanik u BiH Michael Murphy pozvavši građane da u što većem broju iskoriste svoje glasačko pravo.

“Građani BiH sada imaju priliku odlučiti kakav će biti njihov utjecaj na politiku koja će se voditi u općinama u naredne četiri godine”, kazao je Murphy nakon obilaska jednog glasačkog mjesta u Istočnom Sarajevu. 

Dnevnik.ba

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?