PRATITE NA INTERVIEW: Pristižu prvi rezultati – ko je proglasio pobjedu, gdje je “tijesno”, gdje je neizvjesno?

PRATITE NA INTERVIEW: Pristižu prvi rezultati – ko je proglasio pobjedu, gdje je “tijesno”, gdje je neizvjesno?

Link na izvornu vijest

Završeni su lokalni izbori u svim gradovima i općinama u BiH osim u Jablanici, Kiseljaku, Konjicu i Fojnici

Ekipa: Interview.ba

PRATITE NAJNOVIJE VIJESTI:

21:55 Velika Kladuša: Boris Horvat je novi načelnik, Laburisti su poraženi

Prema većini prebrojanih glasova zajednički kandidat probosanskih stranaka Boris Horvat ubjedljivo vodi u trci za načelnika Velike Kladuše.

Horvat je kandidat koalicije Zajedno za Veliku Kladušu i njegovu kandidaturu podržalo je šest stranaka (SDA, SDP, NiP, DNZ, NS i DF).

Ujedljivom pobjedom sa 7.821 glasom prema dosad prebrojanim 69 od 72 izborna mjesta Horvat je porazio kandidata Laburističke stranke Amira Đogića.

21:50 HDZ 1990 bit će zastupljen u 37 općina

Predsjednik Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) 1990 bit će zastupljena u svih 37 općina u kojima je izišla na izbore, potvrdio je na konferenciji za novinare predsjednik stranke Ilija Cvitanović.

21:45 Bihać: Sedić, novi – stari gradonačelnik

Nakon prebrojanih više od 50 posto glasova u Bihaću, u utrci za gradonačelnik Elvedin Sedić ubjedljivo vodi ispred Rusmira Muse, kandidata SDA sa duplom razlikom u glasovima.

Prema svim pokazateljima Elvedin Sedić je novi-stari gradonačelnik Grada Bihaća, potvrdili su to iz njegove političke organizacije Pomak.

21:40 SDP proglasio pobjedu u Novom Sarajevu i Starom Gradu

SDP je ovo nazvao “velikom pobjedom” i ustvrdio da je Benjamina Karić buduća načelnica Novog Sarajeva, a da je Irfan Čengić ubjedljivo pobijedio u Starom Gradu.

U prvom obraćanju nakon zatvaranja birališta direktor SDP-a Nerin Dizdar potvrdio je da je SDP u nekim sredinama ostao bez načelničkih pozicija.

U tradicionalnim sredinama kao što su Gračanica i Gradačac, pa vjerovatno i u Maglaju, ali zato imamo informacije da trenutno imamo načelnike u sredinama gdje nikada prije nismo imali, kao što su Donji Vakuf. Za sada naš kandidat ima značajnu prednost u Bugojnu i to bi bio značajan uspjeh. Takođe je izuzetno važan izvanredan rezultat u Tuzli koja je poznati bastion socijaldemokratije. U brojnim sredinama su naše liste ostvarile značajan uspjeh, poput Vogošće i Kaknja. U KS SDP ima u punom mandatu izabranog načelnika Irfana Čengića u Starom Gradu. U Novom Sarajevu naša kandidatkinja Benjamina Karić vodi, a sa partnerima smo dobili novu načelničku poziciju u Ilijašu i zadržali onu u Centru – kazao je Dizdar.

21:36 SDA “preotela” Maglaj od SDP-a

Prema trenutnim rezultatima Maid Suljaković iz SDA je dobio 4.056 glasova, a dosadašnji načelnik Mirsad Mahmutagić (SDP) je osvojio 3.610 glasova.

Kandidat DF-a Adnan Sirovica dobio je 402 glasa.

Inače, SDP je izgubio Maglaj nakon osam godina.

21:15 SNSD gubi Pale

Dejan Kojić, kandidat DEMOS-a kojeg je podržala Srpska demokratska stranka (SDS), pobijedio je u utrci za načelnika Opštine Pale, rečeno je Feni iz SDS-a.

Njegov protukandidat bio je Damjan Škipina, poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Narodnoj skupštini Republike Srpske i direktor Zavoda za zapošljavanje RS.

21:08 SDA vodi u osam općina

Prema prvim rezultatima iz SDA centrale, oni će imati gradonačelnike u sljedećim mjestima: Kakanj, Doboj Jug, Tešanj, Kalesija, Visoko, Donji Vakuf, Bugojno i Hadžići.

21:04 SDS proglasio pobjedu u devet opština i jednom gradu

SDS proglasio pobjedu u devet opština i u jednom gradu. Gacko, Lopare, Modriča, Bijeljina, Šamac, Han Pijesak, Istočni Stari Grad, Istočna Ilidža, Lopare…

21:02 Goražde: Ernest Imamović ubjedljivo vodi

Ernest Imamović, aktuelni gradonačelnik Goražda kao  kandidat SDP-a ubjedljivo vodi  za novi mandat na toj funkciji.

Imamović za sada ima 1.294 glasa, dok njegov prvi protukandidat po broju glasova Muhamed Ramović iz NESBiH ima 685 glasova.

21:00 Zenica: Aktuelni gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović vodi

Kasumović, prema do sada prebrojanim glasovima ima 7.556 glasova dok kandidat SDA Spahija Kozlić ima 6.888 glasova.

20:52 Trnovo: Ibro Berilo iz pritvora uvjerljivo vodi ispred Bajre Lindova

Kandidat SDA i aktuelni načelnik Trnova Ibro Berilo vodi ispred Bajre Lindova (SDP).

Prema prvim rezultatima Berilo ima 215 glasova, dok Lindov ima 66.

Podsjećamo, Berilo je uhapšen u avgustu za primanje mita i zloupotrebu položaja i nalazi se u pritvoru.

20:40 Petrović vodi u Bijeljini

U Bijeljini, prema podacima RSS – Ljubiša Petrović u značajnom vodstvu.

Prema nezvaničnim rezultatima izbornog štaba PDP u Banjaluci, kandidat te stranke Draško Stanivuković ubjedljivo vodi u izbornoj trci.

20:38 Srebrenica: SNS proglasio pobjedu

Miloš Vučić iz SNS-a ustvrdio je da je njegova stranka ostvarila nedostižnu prednost. U Srebrenici su pristalice SNS-a proslavile pobjedu uz vatromet. 

20:32 Sarajevo

Novi Grad: Nezvanično Semir Efendić je na početku brojanja u ubjedljivom vodstvu u odnosu na protukanidata Mirzu Selimbegovića.

Centar: Kandidat Naše stranke za načelnika Općine Centar Sarajevo Srđan Mandić proglasio je pobjedu. On tvrdi da uvjerljivo vodi ispred kandidata Demoktratske fronte Dennisa Gratza.

Novo Sarajevo: Prvi rezultati govore da je kandidatkinja Trojke Benjamina Karić u blagom vodstvu u odnosu na kandidata SBiH Muamera Bandića.

Stari Grad: Ifran Čengić ubjedljivo ispred kandidata SDA Dženana Selimbegovića.  

Ilidža: Aktuelni načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur trenutno vodi u utrci za načelnika.

Ilijaš: Pobijedio Amar Dovadžija, kandidat Naroda i pravde (NiP).

20:25 Stanivuković proglasio pobjedu

Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković proglasio je pobjedu na lokalnim izborima.

Samo da vas obavijestim da smo i ove izbore izdominirali. Djela su snažnija od opstrukcija! Hvala Banjo Luko. Volim vas sve! Molim posmatrače i sve koji nas podržavaju da ostanu do kraja na biračkim mjestima i na taj način odbrane i posljednji glas – poručio je.

20:23 U Srebreniku vodi kandidat Trojke

Prvi rezultati pokazuju da za gradonačelnika Srebrenika vodi Adnan Bjelić (SDP-NiP-NS) sa 5.004 glasa, slijedi SDA-ov Samir Muratović, a na trećem mjestu je DF-ov Edis Kavgić.

20:00 Tuzla: Velika prednost Lugavića

Prema informacijama koje su pristigle u centralu SDA u Tuzli veliki prednost ima aktuelni gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić.

Kandidat SDP-a u velikoj prednosti

Riječ je o malom uzorku glasova, a prema njima Zijad Lugavić ima 660 glasova, dok kandidat SDA Zoran Blagojević 132. 

Kandidat SBiH Derviš Čičko osvojio je 22 glasa, a Tihomir Mihajlović pet.

19:05 HDZ, SDA i HDZ već znaju ko su (grado)načelnici u 11 općina i gradova

Iako su birališta zatvorena prije nekoliko minuta u 11 općina i gradova već se znaju budući (grado) načelnici obzirom da je su imali samo po jednog kandidata .

HDZ BiH u Ljubuškom, gdje je Vedran Markotić iz HDZ – opet dobio povjerenje. Stranačke kolege Ante Begić reizabran je u Posušju, a Dragan Jurković u Neumu. Kandidat HDZ-a Andrija Šimunović također je dobio mandat u Ravnom, a u Kupresu je Darko Jurić izabran po prvi put.

SDA već može potvrditi izbor tri kandidata – Mersudin Nanić je već i aktuelni načelnik Općine Bužim, ali nije imao protukandidata, baš kao ni Tajib Muminović iz Teočaka. Kandidat za načelnika Olova bit će je Đemal Memagić.

I SNSD ima tri sigurna načelnika. U Laktašima su građani imali samo mogućnost da potvrde kandidaturu Miroslav

19:00 Zatvorena birališta

Birališta širom države su zatvorena u 19 sati.

Građani_ke su od jutros od 7 sati imali prilike birati lokalne vlasti.

Centralna izborna komisija BiH je najavila da će u 21 sat održati konferenciju za medije, te prezentirati potpunije informacije o izlaznosti.

Izbori zbog tragične katastrofe izazvane poplavana nisu održani u Jablanici, Konjicu, Kreševu, Kiseljaku i Fojnici. Odluka o održavanju izbora u tim općinama će biti donesena nakon što se za to steknu uvjeti, odnosno za najmanje sedam, a najviše 30 dana.

Ovo su prvi izbori koji su održani po izbornim pravilima koje je u martu ove godine nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt, te prvi na kojima su u dijelu općina korišteni optički skeneri, te tehnologije za identifikaciju birača provjerom otiska prsta, odnosno biometrijsku identifikaciju.

The post PRATITE NA INTERVIEW: Pristižu prvi rezultati – ko je proglasio pobjedu, gdje je “tijesno”, gdje je neizvjesno? appeared first on Interview.ba.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?