Vlakovi stali, putovanje iz Mostara do Sarajeva traje i do 6 i pol sati

Vlakovi stali, putovanje iz Mostara do Sarajeva traje i do 6 i pol sati

Link na izvornu vijest

Vlakovi stali, putovanje iz Mostara do Sarajeva traje i do 6 i pol sati

Zbog elementarnih vremenskih nepogoda koje su 3. i 4. listopada zahvatile veći dio Bosne i Hercegovine, došlo je do ozbiljnih oštećenja na prometnici M17. Iz Mostara prema Bugojnu, Sarajevu ili Zenici može se putovati samo alternativnim pravcima.

“Odjednom idu po dva do tri autobusa, ovisno o broju putnika. Putujemo preko Tomislavgrada i Kupresa prema Sarajevu, a također i za Zenicu i Bugojno. Savjetujemo putnicima da dođu na stanicu 45 minuta ranije kako bismo točno znali broj putnika i osigurali vozila,” izjavio je Sanel Čusto, šef Autobusne stanice Mostar.

Cijene karata nisu se mijenjale. “Cijene su ostale iste. Nema smisla da ih mijenjamo s obzirom na izvanredne okolnosti. Putovanje je dugotrajno, i u ovim uvjetima putuju samo oni koji moraju,” napomenuo je.

Broj linija za Bosnu povećavat će se po potrebi.

Oštećenje pruge

Zbog vremenskih nepogoda došlo je i do ozbiljnih oštećenja pruge na dionici Ostrožac – Grabovica, dugoj 17 kilometara, što je rezultiralo potpunom obustavom putničkog i teretnog prometa na pruzi Sarajevo – Čapljina – Sarajevo.

Iz Željeznica Federacije BiH izjavili su da je najkritičnije područje Donja Jablanica, lokalitet Komadinovo vrelo, gdje su oborinske vode izazvale klizište koje je uništilo nekoliko propusta. Pruzni kolosijek u dužini od 200 metara ostao je visjeti u zraku, što zahtijeva veće građevinske radove, izvan kapaciteta ŽFBiH.

“Eksperti moraju predložiti novo rješenje, s obzirom na to da je pejzaž potpuno izmijenjen, a zemljište koje je odnijelo klizište nedostaje. Razmatra se gradnja mosta, vijadukta, novog nasipa ili izmještanje trase pruge, a sve to treba riješiti zajedno s cestovnom infrastrukturom. Sanacija bi mogla trajati više mjeseci,” rekli su iz ŽFBiH.

Timovi ŽFBiH normalizirali su promet do lokacije Komadinovo vrelo iz pravca Mostara, dok se iz pravca Ostrošca rade na uspostavljanju prohodnosti do stanice u Donjoj Jablanici. S obzirom na razmjere štete, ŽFBiH ne mogu samostalno riješiti problem te su o situaciji obavijestili Vladu FBiH i Federalno ministarstvo prometa i komunikacija.

“Vlada FBiH i resorno ministarstvo pružili su podršku u hitnom djelovanju i sanaciji, kako bi se što prije uspostavila normalizacija željezničkog prometa,” kazali su iz ŽFBiH.Financijski gubici

Autoprijevoznici i Željeznice Federacije BiH trenutno trpe velike financijske gubitke.

“Relacija Mostar-Sarajevo, koja je ranije bila 260 kilometara, sada prelazi 650 kilometara. Iako smo u gubitku, ne diramo cijene. Naš cilj je održati liniju i osigurati povezanost Mostara i Sarajeva,” rekli su iz Autoprevoza Mostar.

Iz Željeznica FBiH za Hercegovina.info izjavili su da dnevno gube oko 280.000 KM zbog pada prihoda od prijevoza roba i putnika, a indirektne štete za bh. gospodarstvo bit će znatno veće.

“U ovom trenutku nemoguće je predvidjeti stvarne štete, niti rok za sanaciju infrastrukture kako bi se ponovno uspostavio redovan promet. Stručni timovi svakodnevno su na terenu i utvrđuju stupanj oštećenja,” kazali su.

Glavni korisnici željezničkog transporta, poput GIKIL-a, Arcelor Mittal-a, Aluminij Mostara, i drugih, sada su bez usluga koje su koristili preko Luke Ploče. Zbog obustave prometa, u ovoj luci čeka više od 400.000 tona robe na transport. Iz Željeznica FBiH su uputili apel korisnicima da pronađu alternativna rješenja dok se ne saniraju oštećenja na pruzi.

Objava Vlakovi stali, putovanje iz Mostara do Sarajeva traje i do 6 i pol sati pojavila se prvi puta na Ljubuški na dlanu.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?