Na pomolu velika promjena vezana uz putovnice? Evo prijedloga Europske komisije

Na pomolu velika promjena vezana uz putovnice? Evo prijedloga Europske komisije

Link na izvornu vijest

Putovanje u inozemstvo bez putovnice nekada je bilo nepojmljivo, ali 2024. godine provjere i procesi kroz koje prolazimo postaju sve tehnološki naprednije. Eurostar uvodi skeniranje otiska prsta, dok su određene zračne luke isprobale postupak ukrcaja bez putovnice.

U pokušaju da putovanja učine još jednostavnijim, Europska komisija (EK) je predložila digitalizaciju putovnica i osobnih iskaznica za sve koji ulaze ili izlaze iz schengenskog područja.

Prijedlog uključuje stvaranje okvira za korištenje digitalnih vjerodajnica za putovanje, odnosno internetskih verzija putovnice i sličnih podataka koji su pohranjeni u čipu putovnice, te aplikacije ‘EU Digital Travel’ za pohranu tih vjerodajnica.

Prvi cilj je povećati sigurnost jer bi se na ovaj način teže krivotvorili dokumenti, a drugi cilj jest učiniti granične kontrole učinkovitijima. Digitalizirane putne isprave mogle bi uvelike olakšati stvari i graničnim vlastima, ali i samim putnicima.

Dobra vijest je što bi digitalizacija putovnica trebala biti besplatna, a oni koji ne žele, ne moraju to učiniti jer bi sve trebalo biti na dobrovoljnoj bazi, piše Time out.

Sada je na Vijeću EU-a i Europskom parlamentu da se dogovore o prijedlozima. Nakon usvajanja, izradit će se aplikacija EU Digital Travel i potrebni tehnički standardi, prenosi N1.

www.abcportal.info

The post Na pomolu velika promjena vezana uz putovnice? Evo prijedloga Europske komisije first appeared on ABCportal.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?