Vlasnik fabrike „Viale“ pokrenuo stečaj, radnike ostavio na ulici

Vlasnik fabrike „Viale“ pokrenuo stečaj, radnike ostavio na ulici

Link na izvornu vijest

BANJALUKA, PRNJAVOR – Vlasnik fabrike obuće „Viale“ iz Prnjavora Dalšašo Fortunato podnio je zahtjev za otvaranje stečaja u ovom preduzeću.  

Kao osnovni razlog za ovaj potez on navodi to da preduzeće više ne može da plaća dospjele obaveze, odnosno da je platežno nesposobno, a kao dokaz je priložio odluku o prestanku rada te potvrdu banke o stanju na računima.

Okružni privredni sud u Banjaluci je pokrenuo prethodni postupak, a Žarka Jankovića iz Prnjavora imenovao za privremenog stečajnog upravnika.

Na osnovu uvida u dokumentaciju, sud je utvrdio da je predlagač učinio vjerovatnom platežnu nesposobnost dužnika čime su ispunjeni uslovi za pokretanje prethodnog postupka“, navodi se u odluci suda.

Podsjećamo, početkom mjeseca ispred fabrike su se okupili nezadovoljni radnici koji su ispričali da im poslodavac duguje dvije plate, a da ih je obavijestio da će fabrika biti zatvorena i da više ne dolaze na posao.

Prema podacima iz privrednih registara, u fabrici „Viale“ je prošle godine radilo 112 radnika. Preduzeće je ostvarilo 1,7 miliona KM prihode i prijavilo gubitak nešto veći od 87.000 KM.

Godinu ranije, situacija je bila značajno drugačija. Poslovali su sa dobiti od 388.000 KM, zapošljavali su 124 radnika i ostvarili promet od 2,18 miliona KM.

CAPITAL: D. T.

 

The post Vlasnik fabrike „Viale“ pokrenuo stečaj, radnike ostavio na ulici appeared first on Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?