Neuspješni pregovori o carinama na kineske električne automobile

Neuspješni pregovori o carinama na kineske električne automobile

Link na izvornu vijest

BRISEL – Najnoviji pregovori o carinama EU na kineska električna vozila završeni su u Briselu uz velike razlike u stavovima, saopštilo je kinesko Ministarstvo trgovine.

Brisel je odlučio da uvede nove carine do 35,3 odsto na uvozne električne automobile kineske proizvodnje.

Predstavnici Pekinga i Unije održali su osam rundi razgovora o tom pitanju u Briselu od 20. septembra, prenio je AFP.

“I dalje postoje velike razlike između dvije strane”, navodi se u saopštenju Ministarstva trgovine i dodaje da je ono pozvalo pregovarače EU na dalje razgovore u Kini.

U saopštenju se navodi i da su pregovarači napravili znatan napredak u određenim oblastima, ali nisu postigli rješenje prihvatljivo za obje strane.

“Nadamo se da će EU moći da izađe u susret Kini na pola puta, da dogovorimo dolazak u Kinu što je prije moguće i da konstruktivnim stavovima ubrzamo konsultacije kako bi se što prije našlo odgovarajuće rješenje”, dodaje se u saopštenju.

Kina i EU su veliki ekonomski partneri, ali su se u posljednjih nekoliko mjeseci sukobili u vezi sa izdašnim subvencijama Pekinga domaćoj industriji.

Brisel tvrdi da ta podrška podriva princip slobodne konkurencije i da je pomogla u snižavanju cijena kineskog izvoza, potkopavajući evropske konkurente.

Kina je to negirala, osudila uvođenje carina EU i upozorila da će one pokrenuti trgovinski rat. Srna

The post Neuspješni pregovori o carinama na kineske električne automobile appeared first on Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?