IEA: Utrostručenje kapaciteta za proizvodnju zelene energije na dohvat ruke

IEA: Utrostručenje kapaciteta za proizvodnju zelene energije na dohvat ruke

Link na izvornu vijest

LONDON – Cilj postavljen na prošlogodišnjoj konferenciji o klimi, a to je utrostručenje kapaciteta za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije do 2030. godine, nadohvat je ruke, istakla je Međunarodna agencija za energiju (IEA) u izvještaju objavljenom ove sedmice.  

Prema IEA-i, kapacitet proizvodnje zelene električne energije povećaće se 2,7 puta do 2030. godine. Time će električna energija iz obnovljivih izvora pokriti gotovo polovinu svjetskih potreba, sažela je saznanja IEA-e francuska novinska agencija AFP.

Klimatske i energetske politike mnogih zemalja imale su značajan uticaj na povećanje kapaciteta za proizvodnju zelene energije po konkurentnim cijenama. S tim u vezi, s većom potražnjom, angažirale su se i privatne kompanije i domaćinstva, pa je posljedično povećana proizvodnja solarnih panela i vjetroturbina, navodi IEA.

Prema njima, pokretačka snaga rasta obnovljivih izvora energije je brzi razvoj u Kini i ekspanzija fotonapona. Do 2030. očekuje se da će se 60 posto rasta obnovljive energije dogoditi u Kini, pri čemu se očekuje da će Indija zabilježiti najbrži rast u ovom području među velikim ekonomijama.

Do 2030. očekuje se da će 80 posto kapaciteta za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije biti povezano sa fotonaponskim sisemima. Razlog tome je izgradnja novih velikih solarnih elektrana i povećanje broja solarnih kolektora na krovovima kompanija i domova.SEEbiz

The post IEA: Utrostručenje kapaciteta za proizvodnju zelene energije na dohvat ruke appeared first on Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?