Tko će od umirovljenika dobiti jednokratnu pomoć od 100 do 200 KM? Evo i kada…

Tko će od umirovljenika dobiti jednokratnu pomoć od 100 do 200 KM? Evo i kada…

Link na izvornu vijest

Umirovljenici koji primaju mirovinu do 1000 KM trebali bi u iduća dva mjeseca dobiti 200 KM, a oni s mirovinom iznad 1000 KM po 100 KM. Mirovinu je za rujan 2024. primio 452.201 korisnik, za što je bilo potrebno oko 295 milijuna KM

uvela praksu akontativnoga povećanja (usklađivanja) mirovina, kojim se za određeni postotak mirovine uvećavaju već od siječnja te se konačno usklađivanje vrši u travnju, kako je to i definirano Zakonom o mirovinskom i invalidskom osiguranju. Međutim, hoće li se ova praksa nastaviti i u 2025. godini, upitno je s obzirom na to da, prema analizama ekonomskih stručnjaka, ukupan postotak redovitog usklađivanja mirovina, prema dosadašnjim podacima, u idućoj godini ne bi trebao prijeći od četiri do pet posto. Budući da je riječ o malom ukupnom postotku, postavlja se pitanje koliko je smisleno vršiti akontativno povećanje. Ipak, konačnu odluku o tome donijet će Vlada Federacije BiH. Kao što je već poznato, u skladu sa Zakonom o MIO, svakoga 15. travnja vrši se redovito usklađivanje mirovina, a nakon što Federalni zavod za statistiku objavi podatak o rastu BDP-a i indeksa potrošačkih cijena u prethodnoj godini. Tako uvećane mirovine isplaćuju se retroaktivno od siječnja, a formula za izračun je da 50 posto iznosa dvaju navedenih parametara u zbroju daje iznos usklađivanja. U godini kada se vrši akontativno usklađivanje mirovina početkom godine, nakon onog konačnog u travnju, razlika za prva četiri mjeseca umirovljenicima bude isplaćena u svibnju. Inače, prvo redovito usklađivanje mirovina izvršeno je u travnju 2018. godine, kada je i stupio na snagu Zakon o mirovinskom i invalidskom osiguranju.

Tada je u FBiH na isplati bilo 410.525 umirovljenika. Najniže mirovine iznosile su 326 KM, zajamčene 434,90 KM, a najviše 2174 KM. Redovitim usklađivanjem sve mirovine tada su uvećane za 3,5 posto, dok su najniže izvanrednim povećanjem uvećane za dodatnih 3,1 posto. Ukupno potrebna sredstva za isplatu uvećanih mirovina za svibanj 2018. godine, s uračunatim troškovima, iznosila su oko 172 milijuna KM. Prema podacima Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje, mirovinu za rujan 2024. godine primio je 452.201 korisnik, za što su bila potrebna ukupna sredstva u visini od oko 295 milijuna KM. Najniža mirovina za rujan iznosila je 573,53 KM, zajamčena 684,48 KM, a najviša 2867,65 KM. Prosječna mirovina korisnika samostalne mirovine, a kojih je na isplati za rujan bilo 367.711, iznosi 723,81 KM.

Post Tko će od umirovljenika dobiti jednokratnu pomoć od 100 do 200 KM? Evo i kada… je prvi puta viđen na Grude Online.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?