Ne nazire se dogovor između Vlade RS i Draškovića

Ne nazire se dogovor između Vlade RS i Draškovića

Link na izvornu vijest

TREBINJE – Ne nazire se dogovor između vlasnika Industrije alata Trebinje (IAT) Rodoljuba Draškovića i Vlade Republike Srpske oko ovog nekadašnjeg privrednog giganta.

Drašković ne odustaje od zahtjeva za povratom uloženog novca i raskidom ugovora o privatizaciji, a Vlada tvrdi da ni ugovorom, ali ni zakonom nije predviđeno da se investicija u kompaniju pretvori u Draškovićev vlasnički udio.

„Jedan od ključnih zahtjeva kupca Industrije alata Trebinje – IAT je bio da izvršenu investiciju od 17,1 milion KM pretvori u svoj vlasnički udio IAT-u, a što nije bilo predviđeno ugovorom o privatizaciji, niti zakonska regulativa u Republici Srpskoj dozvoljava ovakav vid dokapitalizacije“, naveli su iz kabineta premijera Srpske Radovana Viškovića.

U Vladi RS, za CAPITAL,  pojašnjavaju da se kupac Industrije alata Trebinje – IAT, tokom godina, od 2007. godine kada je zaključen ugovor, obraćao Vladi i IRB-u i da su sva ostala pitanja vezana za ugovor o privatizaciji su okončana.

„Pomenutim ugovorom, kupac Industrije alata Trebinje pored plaćanja ugovorne cijene od 1,5 miliona KM, je preuzeo i niz drugih obaveza od kojih su najznačajnije  da u periodu od pet godina u preduzeću zapošljava određen broj radnika. Tako je u prvoj godini predviđeno da  zapošljava 1.192 radnika, u drugoj 1.270 radnika, a u trećoj, četvrtoj i petoj godini po 1.340 radnika“, naveli su iz Vlade.

Podsjećamo, juče je trebalo da bude održana Skupština akcionara IAT-a, ali je pomjerena za 23. oktobar jer većinski vlasnik Rodoljub Drašković nije došao. Sjednica je zakazana nakon što je Drašković najavio povlačenje iz Trebinja i zaprijetio međunarodnom arbitražom ukoliko se ne postigne dogovor o raskidu ugovora o privatizaciji, pri čemu zahtjeva isplatu od 31 milion KM, o čemu je CAPITAL ranije pisao.

Pročitaj više:  Drašković traži od RS raskid ugovora o privatizaciji Industrije alata i 31 milion KM

Foto: Capital

Iz Sindikata su nakon što je bilo jasno da sjednice neće biti poručili da je u IAT-u trenutno zaposleno oko 270 radnika, te da su posljednja dešavanja unijela nemir među radnike.

„Bitno je da radnici rade, završavaju svoje obaveze i da izvršavamo svoje obaveze prema inostranim i domaćim kupcima. Radnike ne zanima ko je kome dužan, radnici su tu da rade i da se bore za egzistenciju“, rekao je Branislav Špuran iz sindikat Swisslion IAT.

On dodaje da su radnici imali sigurnost sa Draškovićem, te da im plate nisu kasnile. Dodaje da posla ima i da je roba ovih dana otpremljena na inostrano tržište.

Mali akcionar IAT-a Zdravko Kašiković kaže da su formalno-pravno prava malih akcionara  sačuvana, ali da su samom privatizacijom ona urušena, jer je sve osim, kako navodi, fabrike Pet, prodato pod nejasnim uslovima.

„Mi ćemo se boriti za naša vlasnička prava. Ovdje je radilo 1250 vojnika VRS, među njima sam i ja. Svoje vaučere koje sam dobio za 4,5 godina u ratu uložio sam ovdje i očekivao sam neku dobit“, naveo je Kašiković.

Iz Swissliona su juče uz obavještenje da Drašković neće biti prisutan na sjednici, ponovili da je prošlo 17 godina od privatizacije, da je kupac izmirio svoje obaveze te da će pokrenuti međunarodnu arbitražu s obzirom na to da nema nikakvih odgovora niti reakcija od Vlade RS, IRB-a.

A da se rješenje ne nazire možda najbolje pokazuje činjenica da u skoro mjesec dana od kada je Drašković najavio povlačenje iz Trebinja nije došlo do zvaničnih sastanaka između predstavnika vlasti u Republici Srpskog i rukovodstva Swissliona u čijem sastavu posluje i IAT.

CAPITAL: A. T. R.

 

 

The post Ne nazire se dogovor između Vlade RS i Draškovića appeared first on Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?