Poboljšanje energetske efikasnosti zgrada u četiri lokalne zajednice u RS

Poboljšanje energetske efikasnosti zgrada u četiri lokalne zajednice u RS

Link na izvornu vijest

BANJALUKA – Predstavnici Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske i Njemačkog društva za međunarodnu saradnju GIZ potpisali su memorandum o razumijevanju koji će omogućiti obnovu po jedne stambene zgrade u četiri lokalne zajednice u RS kako bi se poboljšala energetska efikasnost tih objekata.

Direktor Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske Srđan Todorović je kazao da je GIZ u saradnji sa resornim ministarstvima u BiH, na osnovu javnog poziva odabrao po četiri opštine u RS i u FBiH u okviru kojih će se provesti projekat obnove stambenih zgrada. Radi se o Doboju, Čajniču, Milićima  te opštini Sokolac.

„Namjera je da se u odabranim lokalnim zajednicama sprovedu mjere energetske efikasnosti na četiri objekta. Ovim memorandumom se obavezujemo da će Fond, GIZ, lokalne zajednice te korisnici sredstava obezbijediti finansijsko učešče u ovom projektu u određenom procentu“ rekao je Todorović.

Dodao je da će ukupan iznos ulaganja biti naknadno poznat nakon što se provedu tenderi za obnovu odabranih zgrada.

Voditeljka projekta “Akcija zajednice za energetsku tranziciju u BiH – CAET”, koji provodi GIZ Kirstin Bretthauer je kazala da ovaj memorandum o razumijevanju potvrđuje zajedničku posvećenost podršci energetskoj tranziciji na lokalnom nivou.

„U partnerstvu sa Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS, podržavamo energetski efikasne obnove stambenih zgrada. Naš zajednički cili je da stanovnici tih zgrada imaju bolje uslove života u svojim domovima i uštede na troškovima grijanja“, navela je ona.

Projekat “Akcija zajednice za energetsku tranziciju (CAET) u BiH” je odobren od njemačkog Federalnog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a implementira ga Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u saradnji sa Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH (MVTEO).

Projekat pomaže BiH u njenim naporima da energetsku tranziciju učini održivom i ispuni obaveze zemlje prema Ugovor o energetskoj zajednici.

Cilj projekta je podržati opštine i privatni sektor u sprovođenju mjera energetske efikasnosti i energetske tranzicije na lokalnom nivou, kroz saradNJu sa javnim, privatnim i civilnim sektorom, pružajući im savjetodavnu podršku u oblastima energetike i gradnje.

CAPITAL

 

The post Poboljšanje energetske efikasnosti zgrada u četiri lokalne zajednice u RS appeared first on Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?