BiH: Vozio psa na krovu automobila

BiH: Vozio psa na krovu automobila

Link na izvornu vijest

Na društvenim mrežama u BiH se pojavio snimak kako se pas vozi na krovu automobila u pokretu, a izazvao je brojne reakcije.

Facebook stranica Busovacki.ba objavila je snimak sa automobilom u pokretu bh. registarskih oznaka, na kojem se vidi pas koji stoji na krovu automobila u pokretu, bez ikakve zaštite.

Komentari su brojni, a mnogi građani/ke su zgroženi postupkom, te navode “Jadne životinje”, “Treba platiti debelu kaznu” i slično. Podsjećamo, Zakon o dobrobiti životinja jasno definira ophođenje prema životinjama, posebno kućnim ljubimcima, u kojima se između ostalog regulira i transport životinja u glavi VI. član 18. Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH. 

U istoimenom zakonu se navodi da “životinje koje se prevoze drumskim, željezničkim ili zračnim prijevozom treba da imaju odgovarajući prostor, zavisno od vrste životinje, sa dovoljnom ventilacijom, da budu zaštićene od nepovoljnih vremenskih uvjeta i da im je osigurana dovoljna količina vode i hrane”. Također, životinje moraju biti zaštićene od ozljeda, te namjernog izlaganja velikoj hladnoći ili toplini.

Čak i bez članova zakona, ovakav vid transporta životinje nije human. Osim ugrožavanja životinje, ovakvim ponašanjem dolazi i do ugrožavanja svih sudionika/ica u prometu, zbog mogućnosti prometne nesreće, sudara i pada same životinje sa automobila. 

Objava BiH: Vozio psa na krovu automobila pojavila se prvi puta na Posušje.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?