Bivši konobar prvi put u istoriji među 10 najbogatijih na svijetu

Bivši konobar prvi put u istoriji među 10 najbogatijih na svijetu

Link na izvornu vijest

SANTA KLARA – Izvršni direktor Envidije, Džensen Hvang, juče je ušao među prvih 10 na Forbes rang listi milijardera.

To je prvi put da bivši pomoćni konobar i konobar iz restorana Denny’s uđe u društvo najbogatijih.

On je jedno od najprepoznatljivijih imena povezanih s bumom generativne vještačke inteligencije 2020-ih godina.

Hvangovo bogatstvo poraslo je za 3,6 milijardi dolara i dostiglo 124,1 milijardu dolara na zatvaranju berze.

Tako je nadmašio bogatstvo bivšeg izvršnog direktora Microsofta, Stiva Balmera (čije je bogatstvo 122,5 milijardi dolara).

Balmer je zamijenio mjesto sa Hvangom i postao 11. najbogatija osoba na svijetu.

Porast Hvangovog bogatstva desio se kada su akcije Envidije porasle za 4,1 odsto i dostigle novi rekord od skoro 144 dolara.

Hvangov udio od otprilike 3,5 odsto u Envidiji čini skoro cjelokupno njegovo bogatstvo.

Njegov udeo vrijedan 122,2 milijarde dolara čini veliki dio tržišne vrijednosti Envidije od 3,5 biliona dolara.

Hvang je izvršni direktor Envidije od njenog osnivanja 1993. godine.

Ubjedljivo je najveći pojedinačni akcionar kompanije. Čak i nakon što je ovog ljeta prodao akcije u vrijednosti od 713 miliona dolara.

Trojica sadašnjih članova borda direktora Envidije, povezani s kompanijom od ranih 1990-ih – Tenč Koks, Harvi Džons i Mark Stivens – takođe su milijarderi.

Envidija je vodeći dizajner specijalizovane tehnologije potrebne za visoko napredne AI aplikacije.

Klijenti su velike tehnološke firme poput Amazona, Google-a, Meta-e, Microsofta i Tesle.

Envidija iz Santa Klare drži oko 80 odsto tržišta AI akceleratora u brzom rastu, prema nedavnom istraživanju Bank of America.

Dobro poznati u krugovima video igara, Envidijini grafički procesori postali su veoma traženi, jer su se pokazali kao ključni za velike jezičke modele, poput onih iza popularnog OpenAI četbota ČetGPT.

To je navelo Hvanga da izjavi da je potražnja za proizvodima njegove kompanije „luda“, a da kupci postaju „veoma emotivni“.

Hvang je imao bogatstvo od samo 20,6 milijardi dolara prema Forbes listi 400 iz 2022. što znači da mu je bogatstvo poraslo šest puta u poslednje dvije godine.

„Luda“ potražnja za Envidijinom tehnologijom dovela je do eksplozije cijena njenih akcija i finansijskih rezultata, pri čemu je cijena akcija porasla za više od deset puta odsto u poslednje dvije godine.

Očekuje se da će profit kompanije u tekućoj fiskalnoj godini porasti za 14 puta u odnosu na period koji se završio januara 2023.

Balmer, čije bogatstvo potiče iz njegovih 34 godina rada u Microsoftu, rekao je za Forbes prošle nedelje da je uložio više od 100 miliona dolara u svoju neprofitnu organizaciju USAFacts, s ciljem da javnosti pruži dostupne podatke o vladi.

The post Bivši konobar prvi put u istoriji među 10 najbogatijih na svijetu appeared first on Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?