Užasni zarazni virus prijeti djeci: Ako vidite ove simptome odmah idite liječniku

Užasni zarazni virus prijeti djeci: Ako vidite ove simptome odmah idite liječniku

Link na izvornu vijest

Užasni zarazni virus prijeti djeci: Ako vidite ove simptome odmah idite liječniku

U Srbiji trenutno vlada više virusnih i bakterijskih infekcija, a oscilacije vremenskih prilika dodatno pogoršavaju situaciju. Među njima, posebnu pažnju privlači bolest koju uzrokuje Coxsackie virus tip A , koji se često javlja kod djece mlađe od pet godina, ali i odrasle osobe mogu oboljeti. Izuzetno je zarazna bolest, prenosi se kapljičnim putem i putem kontaminiranih predmeta, najčešće igračaka u dječjim kolektivima”, rekla je Slavica Maris, epidemiologinja za Blic.

Klinička slika uključuje povišenu temperaturu i osip koji se javlja u ustima, na dlanovima i tabanima. “To je neugodno oboljenje. Kada dijeete ima ranice u ustima, odbija jesti, pa se preporučuju hladni napici i terapija kako bi se izbjegle sekundarne infekcije”, dodaje Maris.

U vrtićima na području Beograda trenutno nema alarmantnog broja oboljelih, a epidemiološka situacija je stabilna.”Trenutno nemamo potrebe za panikom,” napominje dr. Maris, dodajući da se virus pojavljuje tijekom cijele godine, ali najviše slučajeva bilježi se u lišnju i srpnju, što je neobično s obzirom da je tada manje djece u kolektivima.

 

“Ne mogu roditelji sami postaviti dijagnozu, ali čim izađe osip, moraju se javiti liječniku. Ovo oboljenje je više neugodno nego što je opasno”, kaže dr. Maris.

Što je bolest ruku, nogu i usta?

Bolest ruku, nogu i usta je akutna upala usta s vezikulama (mjehurićima) na dlanovima i tabanima. Blagog je tijeka. Uzrokuje je Coxsackie virus tip A. Od ove enterovirusne bolesti najčešće obolijevaju djeca do 10 godina starosti, ali i odrasli. Obično se javlja u obliku epidemija ljeti i u ranu jesen, no pojedinačni slučajevi mogu se javljati tijekom cijele godine.

 

Inkubacija traje od 3 do 5 dana.

– Počinje s odbijanjem hrane, povišenom tjelesnom temperaturom od 38 do 39°C u trajanju od 1 do 2 dana te grloboljom.
– Karakteristične su vezikule u usnoj šupljini i na jeziku.
– Osip se javlja u 75% slučajeva. Manifestira se kao papule (promjene nalik prištićima) veličine nekoliko milimetara, sivkaste boje s crvenim rubom na prstima nogu, ruku, na dlanovima i stopalima koje se postupno pretvaraju u vezikule.
– Promjene na koži i sluznicama traju od 7 do 10 dana.
– Najčešće je izvor zaraze osoba s asimptomatskom infekcijom. Zaražene osobe izlučuju virus sekretom ždrijela i stolicom, a zarazne su i nekoliko tjedana nakon prestanka simptoma. Bolest se prenosi u direktnom kontaktu sa zaraženom osobom. Širi i indirektno preko različitih predmeta.

Liječenje

– Ne primjenjuje se nikakva specifična terapija, liječenje je simptomatsko.
– Uzimaju se lijekovi koji ublažavaju bol i snižavaju povišenu tjelesnu temperaturu.
– Ukoliko je potrebno, za promjene na koži koje puknu može se primijeniti antibiotik.
– Zbog bolnog i otežanog gutanja, važno je da se uzima dovoljno tekućine kako bi se spriječila dehidracija.

Objava Užasni zarazni virus prijeti djeci: Ako vidite ove simptome odmah idite liječniku pojavila se prvi puta na Ljubuški na dlanu.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?