FBiH koči izbor Stručnog savjeta Agencije za lijekove BiH

FBiH koči izbor Stručnog savjeta Agencije za lijekove BiH

Link na izvornu vijest

      • Stručnom savjetu mandat istekao prije 31 mjesec
      • Rimac: Uskoro ćemo dostaviti listu kandidata

SARAJEVO – Federacija Bosne i Hercegovine, odnosno Ministarstvo zdravstva FBiH koči proces imenovanja novog Stručnog savjeta Agencije za lijekove BiH, a to čine tako što ne dostavljaju imena kandidata koje bi Savjet ministara trebao imenovati, saznaje CAPITAL.

Iz Ministarstva civilnih poslova BiH, u čijoj je nadležnosti Agencija za lijekove, za CAPITAL su potvrdili da je do zastoja došlo upravo zbog toga.

Ministarstvo civilnih poslova pet puta urgiralo

Nakon što je aktuelnom sazivu Stručnog savjeta istekao mandat, a to je bilo još u martu 2022. godine, Ministarstvo civilnih poslova pokrenulo je proceduru ponovnog imenovanja.

Procedura podrazumijeva da entiteti i Brčko distrikt dostave prijedloge za Savjet. Iz Republike Srpske i Brčkog su blagovremeno dostavili, dok je FBiH to učinila na insistiranje Ministarstva.

„Federalno ministarstvo zdravstva je kasnilo sa dostavljanjem, što je rezultiralo time da je Ministarstvo civilnih poslova uputilo pet urgencija u periodu od jula do oktobra 2023. godine. Na kraju, 31. oktobra 2023. godine, Federalno ministarstvo zdravstva dostavilo je prijedloge kandidata“, naveli su iz Ministarstva civilnih poslva.

Pribavljena su potrebna mišljenja, ali prijedlog nije prošao Savjet ministara.

„Takav prijedlog Odluke nije prihvaćen u Savjetu ministara, pa je Ministarstvo civilnih poslova pokrenulo ponovnu proceduru“, poručuju iz Ministarstva.

Na listi koja se ranije našla pred Savjetom ministara i nije dobila podršku bili su se Zoran Šantić, Ivan Ćosić i Nedim Hrelja, inače bivši direktor Apoteka Sarajevo iz Federacije iz FBIH.

Jelena Medar, Zoran Sučević i Nikola Dronjak su kandidati iz RS, a iz Brčko distrikta Daut Hadžić. Prema nezvaničnim informacijama lista nije prošla upravo zbog kandidata iz FBiH.

Rustemović: Kandidat iz FBiH u sukobu interesa

Iako je mandat članova istekao prije dvije i po godine, Ministarstvu zdravlja FBiH se ne žuri da dostavi svoje prijedloge.

Federalni ministar zdravstva Nedeljko Rimac za CAPITAL kratko poručuje da će uskoro dostaviti novu listu kandidata za Stručni savjet.

„Savjet ministara nije prihvatio listu. Koliko sam shvatio RS je dostavila istu listu. I mi ćemo uskoro“, rekao je Rimac.

Na pitanje da li će ta lista biti ista, kaže da će jedan od kandidata biti promijenjen. Na još konkretnije pitanje da li se to odnosi na Nedima Hrelju, bivšeg direktora Apoteka Sarajevo, nismo dobili konkretan odgovor.

„Nećemo o tome, kada bude dostavljeno, biće i poznato“, rekao je Rimac.

Foto: Pixabay

Bivši predsjednik Sindikata Agencije za lijekove BiH Ramo Rustemović ističe  da je ministar zdravlja Republike Srpske Alen Šeranić u roku predložio kandidate ispred svog Ministarstva, a da je isto učinio i Distrikt Brčko.

„FBIH i njeno Ministarstvo je imalo svoj pokušaj, prijedlog ministra su njegova dva savjetnika i još jedan član, koji je u sukobu interesa jer posjeduje firmu koja se bavi prometovanjem medicinske opreme“, navodi

On dodaje da je u prošlosti Agencija za lijekove BiH imala malu ili nikakvu podršku federalnog Ministarstva zdravlja.

„Ponavlja se isti narativ nečinjenja, nemješnja u svoje nadležnosti. Ovakvim zastojima se dugoročno čini šteta funkcionalnosti, efikasnosti i boljem radu Agencije. Kasne prijedlozi za komisije lijekova, kasni se i sa izmjenama Pravilnika o sistematizaciji i organizaciji radnih mjesta. Ne vidim želju za mijenjanje postojećeg stanja, pozicije su uklesane u kamen, a puna usta brige o pacijentu“, zaključuje sagovornik CAPITAL-a.

Rukovodstvo nema zvanične informacije o postupku imenovanja

Direktorica Agencije za lijekove BiH Nataša Grubiša uvjerava da agencija radi i da Stručni savjet funkcioniše uprkos isteklim mandatima.

„Što se tiče imenovanja Stručnog savjeta jedino što znam je da je članovima istekao mandat, ali radimo i Stručni savjet funkcioniše. Zašto novi nisu imenovani ne znam, nismo informisani zvanično“, kazala je Grubiša za CAPITAL.

Akutelni Stručni savjet, van mandata odlučuje već 31 mjesec.

Prema podacima sa Agencije za lijekove čini ga šest članova. Predsjedavajući je Vedran Marčinko, dok su članovi Harun Avdagić, Branko Nikolić, Lazar Prodanović, Slobodan Prtilo i Admir Alagić.

Podsjećamo, Stručni savjet reguliše rad Agencije za lijekove koja vrši kontrolu kvaliteta lijekova, kontrolu medicinskih sredstava, vakcine, biloška sredstva, a u sklopu Agencije je i Farmaceutska inspekcija.

CAPITAL: A. Tolj Ružić

 

 

The post FBiH koči izbor Stručnog savjeta Agencije za lijekove BiH appeared first on Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?