Privreda Islanda nakon uvođenja kraće radne nedjelje nadmašila većinu evropskih zemalja

Privreda Islanda nakon uvođenja kraće radne nedjelje nadmašila većinu evropskih zemalja

Link na izvornu vijest

REJKJAVIK – Islandska privreda nadmašuje većinu evropskih zemalja nakon uvođenja kraće radne sedmice u cijeloj zemlji bez smanjenja plate, pokazalo je najnovije istraživanje.

Između 2020. i 2022. godine, 51 odsto tamošnjih radnika prihvatilo je ponudu kraćih radnih sati, uključujući četvorodnevnu radnu sedmicu utvrdila su dva “think tanka”, ističući kako je vjerovatno da je taj procenat danas još i viši, prenosi Mina, pozivajući se na Biznis.ba.

Prošle godine Island je zabilježio brži ekonomski rast od većine evropskih zemalja, a stopa nezaposlenosti jedna je od najnižih u Evropi, saopštili su Autonomy Institute iz Velike Britanije i Islandsko udruženje za održivost i demokratiju (Alda).

“To istraživanje pokazuje da je u pitanju istinski uspjeh: kraće radno vrijeme postalo je široko prihvaćeno na Islandu, a ekonomija je snažna prema brojnim pokazateljima”, rekao je predstavnik Alde.

U dva velika eksperimenta sprovedena između 2015. i 2019. godine, zaposleni u javnom sektoru na Islandu radili su 35 do 36 sati nedjeljeno bez smanjenja plate. Mnogi od njih prije toga su radili 40 sati sedmično.

Eksperimenti su obuhvatili 2.5000 ljudi, više od jedan odsto radno aktivnog stanovništva Islanda u to vrijeme, i bili su usmjereni na održavanje ili povećanje produktivnosti uz poboljšanje ravnoteže između poslovnog i privatnog života.

Utvrđeno je da je produktivnost u većini radnih okruženja ostala ista ili se povećala, dok se blagostanje radnika “drastično” poboljšalo u nizu faktora, od percipiranog stresa i sagorjevanja do zdravlja i ravnoteže između posla i privatnog života.

Nakon sprovedenih eksperimenata, islandski sindikati su pregovorima osigurali smanjenje radnih sati hiljadama svojih članova širom zemlje.

U prošloj godini islandska ekonomija porasla je pet odsto, što je druga najviša stopa rasta među bogatim evropskim privredama, odmah nakon Malte, prema najnovijem Svjetskom ekonomskom pregledu Međunarodnog monetarnog fonda. Istovremeno je znatno viša od prosječnog rasta Islanda od oko dva odsto u deceniji između 2006. i 2015. godine. Biznis.rs

The post Privreda Islanda nakon uvođenja kraće radne nedjelje nadmašila većinu evropskih zemalja appeared first on Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?