Na biroima za zapošljavanje 260 000 osoba, a samo 70 000 traži posao

Na biroima za zapošljavanje 260 000 osoba, a samo 70 000 traži posao

Link na izvornu vijest

Adnan Delić (NiP), ministar rada i socijalne politike FBiH, govorio je za “Dnevni avaz“ o problemu radnika koji su na birou rada, a koji rade u stranim zemljama.

– Trenutno, prema statističkim podacima, na evidencijama Zavoda i službi za zapošljavanje u FBiH nalazi se nešto više od 260.000 nezaposlenih osoba, no stvarno stanje pokazuje da samo jedna trećina, otprilike 70.000 ljudi, aktivno traži posao – kaže Delić za “Avaz“.

Ostale dvije trećine su, naglašava, neaktivni tražitelji posla koji su na evidencijama uglavnom zbog ostvarivanja prava na zdravstveno osiguranje ili drugih socijalnih davanja, ne i u stvarnoj potrazi za poslom, jer već negdje rade, vani ili u državi.

– Samim tim, nadamo se da ćemo na ovaj način utjecati upravo i na smanjenje broja takvih radnih angažmana, angažmana koji podrazumijevaju rad bez ugovora, što nije dobro ni za radnike, koji na taj način nemaju nikakve sigurnosti, niti za mirovinsko-invalidski sustav koji se crpi, a nema odgovarajućeg prihoda od poreza i doprinosa.

To je poseban problem s kojim se moramo izboriti jer nećemo imati održiv mirovinski sustav ukoliko se nastavi ovaj trend pada zaposlenosti i istovremenog povećanja broja korisnika mirovina. U principu, bez odgovarajućeg broja radnika nećemo imati održiv sustav uopće – naglašava Delić.

www.abcportal.info

The post Na biroima za zapošljavanje 260 000 osoba, a samo 70 000 traži posao first appeared on ABCportal.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?