Knjiga Ante Kraljevića “Ganga – osebujno pučko pivanje” u Posušju

Knjiga Ante Kraljevića “Ganga – osebujno pučko pivanje” u Posušju

Link na izvornu vijest

Knjiga Ante Kraljevića “Ganga – osebujno pučko pivanje” objavljena je ove godine i predstavlja sveobuhvatan opis ovoga, u svjetskim razmjerima, neobičnoga pjevanja – gange. 

Predstavljanje knjige najavljujemo i u Posušju u četvrtak 31. listopada s početkom u 19 sati u kinodvorani. Knjigu će predstaviti autor Ante Kraljević, ali i mr. Jure Miloš i mr. Jozo Marić.

U knjizi Ganga – osebujno pučko pivanje obrađuje se ganga kao jedinstveno pučko pjevanje, a ne kao kratki pučki lirski književni oblik, a sve na temelju preslušanih pet do šest tisuća izvedbi iz različitih izvora. U knjizi se po prvi put obrađuje 413 nađenih napjeva u četiri vrste gange (bekijsko-imotska, belevarijska, najinska i rera). Opisane su značajke svake od četiri vrste gange, te posebno inačice, izvedeni i neobični napjevi, a obuhvaćeni su svi narodi i krajevi gdje se ganga pjeva(la).

Tekst je pisan s namjerom da se iscrpno rasvijetli razvoj, značaj i značenje jednog tradicijskog glazbenog vokalnog fenomena – gange. Stoga je autor detaljno proučavao postojeću objavljenu literaturu, sve dostupne zvučne zapise, i to od najstarijih snimaka iz 20. stoljeća pa do danas. Obuhvaćeni zvučni zapisi dio su privatnih kolekcija, udruga ili izdanja različitih diskografskih kuća i znanstvenih instituta.

Istovremeno je radio na popisivanju, deskripciji i interpretaciji dokumentarne audio i video građe. U obzir su uzete i različite internetske baze podataka koje su pružale bilo kakve informacije o fenomenu interpretiranja gange.

Ante Kraljević obavio je do sada najobuhvatnije istraživanje o gangi, njenom postanku i razvitku, o vrstama i područjima u kojima se, kako gdje, pjeva, o svim do sada zabilježenim odnosno snimljenim napjevima te o skupinama koje su pjevale ili još uvijek pjevaju.

Knjiga je izišla u izdanju Udruge za očuvanje kulturne baštine i istobiti „Davorija“ iz Gruda te „Synopsisa“ iz Zagreba i Sarajeva. Urednik izdanja je Jure Miloš, recezenti su prof. dr. Damir Zorić i prof. dr. Tamara Karača Beljak, a otiskana je u Grafotisku u Grudama.

Radioposusje.ba

Objava Knjiga Ante Kraljevića “Ganga – osebujno pučko pivanje” u Posušju pojavila se prvi puta na Posušje net.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?