Američko veleposlanstvo podržalo Schmidtovu odluku

Veleposlanstvo SDA oglasilo se priopćenjem o odluci visokog predstavnika.

“Pozdravljamo današnju odluku visokog predstavnika da učvrsti stabilnost i poboljša funkcionalnost Bosne i Hercegovine kroz amandmane na Ustav Federacije Bosne i Hercegovine i Izborni zakon BiH. Ove mjere su bile hitno potrebne.

Odluka Visokog predstavnika rješava probleme koji godinama opterećuju Federaciju Bosne i Hercegovine.  Četiri godine nakon izbora 2018. godine, u Federaciji BiH nisu provedeni rezultati izbora, a Ustavni sud Federacije gotovo je paraliziran.  Ovim su građani u Federaciji lišeni ustavnih prava, podrivena je vladavina zakona, a etno-nacionalisti širom BiH ohrabreni.  Svi ovi problemi predstavljaju prijetnju suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru BiH.

U proteklim godinama političke stranke imale su više prilika da riješe preostale probleme koji se tiču funkcionalnosti i raspodjele vlasti u Federaciji, uključujući i u kolovozu i rujnu kada ih je visoki predstavnik pozvao da pokušaju postići iskren kompromis. Umjesto toga, mnoge stranke su našle nove načine da napadaju institucionalni integritet zemlje.  Bh. građani trebaju i zaslužuju funkcionalnu vlast koja će biti sposobna reagirati na sve veći broj unutarnjih i vanjskih kriznih situacija.  Nefunkcionalnost nije samo neodgovorna, ona je opasna.

Kada je vladajuća koalicija u Republici Srpskoj poduzela korake s ciljem podrivanja državnih institucija i integriteta BiH, međunarodna zajednica poduzela je korake i sankcionirala odgovorne lidere.  Kada su lideri iz osobnih interesa pokušali uvjetovati financiranje izbora, međunarodna zajednica poduzela je aktivnosti i osigurala Središnjem izbornom povjerenstvu sredstva neophodna za održavanje izbora i zaštitu demokratskih prava građana BiH.  Međunarodna zajednica ne može dozvoliti da se nefunkcionalnost Federacije nastavi još četiri godine i ne može više vjerovati praznim obećanjima i lažnoj posvećenosti političkih lidera da će ovaj put iskreno pregovarati, da će postići smislen kompromis i da će interese građana koje predstavljaju staviti iznad vlastitih, uskih etno-nacionalističkih ili financijskih interesa.  Prošlo je vrijeme praznih obećanja lidera koji konstantno ne postižu rezultate.

Sve stranke će u ovim amandmanima naći nešto što im se dopada, kao i nešto što im se ne dopada.  Neke će biti razočarane jer ova odluka ne mijenja osnovnu strukturu vlasti u BiH.  Daytonski mirovni sporazum definira BiH kao jednu zemlju u kojoj postoje dva entiteta, tri konstitutivna naroda, Ostali i građani.  Visoki predstavnik ne može mijenjati Ustav iz Daytona; to je odgovornost političkih stranaka u BiH, kao što je naglasio i Europski sud za ljudska prava.  Odgovornost visokog predstavnika je da provodi Daytonski mirovni sporazum.  To uključuje osiguranje funkcionalnosti bh. institucija i mehanizama raspodjele vlasti u tim institucijama.  Ako one ne funkcioniraju, građani ne mogu voditi debate i odlučivati o tome žele li i kako žele promijeniti način na koji se upravlja u zemlji.

Ponovna uspostava funkcionalnosti u Federaciji prvi je korak ka obnovi unutrašnje ravnoteže koja je BiH potrebna da rješava pitanja upravljanja, osigura prosperitet, odgovori na šire geopolitičke izazove i osigura svoje mjesto u euro-atlantskoj zajednici zemalja.

Sjedinjene Države snažno podržavaju suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine.  Sada je na političkim liderima u Federaciji da iskoriste ovu šansu i da po strani ostave razlike, rade na postizanju napretka i izgrade bolju budućnost za sve koje predstavljaju.  Oni koji nastoje uništiti institucije ove zemlje radi vlastitih  političkih interesa, bez obzira bili oni iz Federacije ili Republike Srpske, bit će za to smatrani odgovornim”; priopćeno je, prenosi dnevnik.ba.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?