Preminula Ankica Tuđman, supruga prvog hrvatskog predsjednika 

Ankica Tuđman, supruga prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, preminula je u 97. godini.

– S tugom smo primili vijest da je preminula Ankica Tuđman, supruga prvoga hrvatskog predsjednika i utemeljitelja suvremene dr. Franje Tuđmana. Počivala u miru Božjem. Ožalošćenoj obitelji, rodbini, prijateljima i suradnicima gospođe Tuđman izražavamo duboku i iskrenu sućut, objavio je HDZ na svojoj Facebook stranici, javlja hrt.hr.

Sućut predsjednika Vlade u povodu smrti Ankice Tuđman 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je izraze sućuti u povodu smrti Ankice Tuđman, supruge prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana:

– S iskrenom tugom sam primio vijest o smrti gospođe Ankice Tuđman, supruge prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Gospođa Ankica Tuđman svoj je život posvetila ponajprije obitelji. Prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu bila je oslonac u teškim vremenima političkog progona, a osobitu potporu pružala mu je u ključnim trenucima stvaranja hrvatske države, pokazavši neizmjernu hrabrost i domoljublje.

Kao prva hrvatska dama, pokazala je veliko srce, osobito prema najpotrebitijima i djeci hrvatskih branitelja. U prosincu 1991. osnovala je Humanitarnu zakladu za djecu Hrvatske, neprofitnu, humanitarnu organizaciju, radi pružanja pomoći djeci sudionika Domovinskog rata i djeci iz višečlanih obitelji slabijeg imovinskog stanja. Zaklada se dan-danas skrbi o gotovo tisuću djece i studenata.

Uime Vlade, Hrvatske demokratske zajednice i moje osobno, obitelji Tuđman upućujem izraze najdublje sućuti i poštovanja, poručio je premijer.

Ankica Tuđman – biografija

Ankica Tuđman svog je supruga, tada budućeg prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana upoznala s 18 godina, o njemu je napisala i knjigu, osnovala je zakladu za pomoć djeci, imala jednu od najviših mirovina, a uz nju se veže i afera vezana uz Tuđmanovu imovinsku karticu.


Ankica Tuđman (1926.-2022.), djevojačkog prezimena Žumbar, rođena je i umrla u Zagrebu.

Višu hotelijersku školu prekinula je u svibnju 1944. odlaskom u partizane, a tada je u Čazmi upoznala i svog budućeg supruga Franju Tuđmana koji je u to vrijeme s 22 godine bio šef Personalnog odjela X. Zagrebačkog korpusa.

Tuđman je početkom 1945. prebačen u Beograd, kamo je za njim otišla i ona te se zaposlila u jugoslavenskom ministarstvu vanjskih poslova. Te iste godine su se vjenčali, a imali su troje djece – sinove Miroslava (1946.) i Stjepana (1948.) te kćer Nevenku (1951.).

Tadašnju veliku maturu položila je 1954. godine, upisala je i fakultet, no morala je odustati zbog obiteljskih obaveza. U ministarstvu je potom završila tečaj engleskog jezika, a nekoliko je mjeseci provela radeći u Londonu.

Suprug Franjo je 1960. promaknut u čin general majora, a sljedeće je godine napustio vojsku. Supružnici su se vratili u Zagreb 1961., a stan u Beogradu zamijenili su za stan u Nazorovoj, gdje je Ankica živjela do svoje smrti.

Vodili su bogati društveni život, a Ankica je bila jako privržena obitelji.

Tuđman je 1967. godine izbačen iz Saveza komunista i umirovljen, nakon čega su živjeli oskudno. Potom je 1972. i 1981. osuđen na zatvorske kazne, zbog čega je Ankica slala pisma Titu kako bi pomogla suprugu.

Nakon što je postala supruga predsjednika Republike, kao prva dama 1991. osnovala je i vodila Humanitarnu zakladu za djecu Hrvatske – nevladinu, neprofitnu, humanitarnu organizaciju koja pruža pomoć djeci.

Nakon smrti supruga 1999., njihova obitelj je često kritizirana. Knjigu “Moj život s Francekom” objavila je 2006.

Ankica je bila član HDZ-a od osnutka 1989., no iz članstva je izbrisana u vrijeme Ive Sanadera, da bi je 2012. u stranku vratio Tomislav Karamarko, dajući joj počasnim iskaznicu s brojem 002.

Uz nju se veže velika afera vezana uz predsjednikovu imovinsku karticu iz 1998. godine.

Naime, Ankica Lepej, jedna od prvih zviždačica u Hrvatskoj, kao zaposlenica Zagrebačke banke otkrila je hrvatskoj javnosti da Ankica Tuđman ima ušteđevinu u toj banci od 210.000 njemačkih maraka i 15.000 dolara, koje predsjednik Tuđman nije prijavio u imovinskoj kartici.

Pretpostavlja se kako je zbog starih propisa koji su uređivali mirovinu predsjednika Republike, kojemu je nakon obnašanja dužnosti pripadala mirovina u visini od 90 posto plaće, od čega je nasljedno 70 posto, Ankica imala mirovinu od oko 25.000 kuna, piše hrt.hr

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?