Facebook upozorio: Provjerite jeste li koristili ove aplikacije

Meta upozorava oko milijun korisnika Facebooka da su informacije o njihovim računima možda kompromitirane od strane aplikacija trećih strana iz Appleovih ili Googleovih trgovina aplikacija. U novom izvješću, sigurnosni istraživači tvrtke kažu da su u posljednjih godinu dana identificirali više od 400 prijevarnih aplikacija dizajniranih za otimanje korisničkih podataka s Facebooka, piše Engadget.

Prema tvrtki, aplikacije su prerušene u zabavne ili korisne, poput aplikacije za uređivanje fotografija, aplikacija za kameru, VPN usluga, aplikacija za horoskop i alata za praćenje fitnessa. Aplikacije često zahtijevaju od korisnika da se prijave putem Facebooka prije nego što mogu pristupiti obećanim uslugama. Kasnije se ispostavi da su prijave samo sredstvo za krađu podataka o računu korisnika Facebooka.

Metin direktor odjela Threat Disruption, David Agranovich, primijetio je da su mnoge aplikacije koje je Meta identificirala jedva funkcionalne. ‘Mnoge aplikacije su pružale malo ili nimalo funkcionalnosti prije nego što ste se prijavili, a većina nije pružala nikakvu funkcionalnost čak ni nakon što se osoba pristala prijaviti’, rekao je Agranovich tijekom brifinga s novinarima.

Važno je napomenuti da je Meta pronašla zlonamjerne aplikacije i u Google Play Storeu i u Appleovom App Storeu, iako su veliku većinu činile Android aplikacije. Zanimljivo, dok su zlonamjerne Android aplikacije bile uglavnom aplikacije za široku potrošnju, poput filtara za fotografije, 47 iOS aplikacija bile su gotovo isključivo ono što Meta naziva poslovnim korisnim aplikacijama. Čini se da su ove usluge, s imenima poput ‘Very Business Manager’, ‘Meta Business’, ‘FB Analytic’ i ‘Ads Business Knowledge’, bile usmjerene posebno na ljude koji koriste Facebookove poslovne alate.

Agranovich je rekao da je Meta podijelila svoja otkrića i s Appleom i s Googleom, ali da je u konačnici na trgovinama da osiguraju uklanjanje aplikacija. U međuvremenu, Facebook šalje upozorenja milijunu ljudi koji su možda koristili sporne aplikacije, piše Tportal.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?