Mobilni internet u BiH tri puta sporiji nego u Hrvatskoj

I dok se u svijetu digitalna transformacija postupno ubrzava, BiH se ne može pohvaliti istim rezultatom. Pokazala je to i svjetska studija tvrtke Surfshark o digitalnoj kvaliteti života, čiji pokazatelji upućuju na to da je BiH pala za pet mjesta u odnosu na prošlu godinu, piše Večernji list.

Globalno istraživanje

Naime, ova tvrtka provela je globalno istraživanje o kvaliteti digitalnog života u 117 zemalja, što čini 92% svjetske populacije. I upravo prema njezinim pokazateljima, BiH zauzela je 80. mjesto u svijetu, što je za pet pozicija niže u odnosu na prošlu godinu, a prema ljestvici koja rangira europske zemlje, BiH je zauzela 38. mjesto, točnije posljednje. Inače, ova studija indeksira zemlje promatrajući pet osnovnih stupova koji definiraju digitalnu kvalitetu života. DQL indeks ocjenjuje zemlje na temelju pet ključnih kriterija digitalne kvalitete života: e-sigurnost, pristupačnost interneta, kvaliteta interneta, e-infrastruktura i e-uprava. Kada je pak riječ o dostupnosti interneta, BiH je zauzela 54. mjesto u svijetu. A to znači da, kako bi si priuštili internet, bosanskohercegovački građani moraju raditi 110 puta više nego građani Izraela, države koja je ove godine, prema rezultatima studije, zauzela visoko prvo mjesto po najpovoljnijem mobilnom paketu od 1 GB mjesečno. Kvaliteta interneta u Bosni i Hercegovini, ako pogledamo brzinu interneta, stabilnost i rast, jako je loša te se BiH nalazi na 78. mjestu u svijetu. Kvaliteta interneta u BiH je 15% lošija od svjetskog prosjeka. U odnosu na prošlu, 2021. godinu brzina mobilnog interneta u BiH poboljšana je za 2,1% (0,8 Mbps), a brzina fiksnog širokopojasnog interneta porasla je za 11,2% (5 Mbps). Uspoređujući BiH i Hrvatsku, analize su pokazale kako je mobilni internet u BiH čak tri puta sporiji, dok je fiksni širokopojasni sporiji za 33%. Kako je pokazala svjetska studija tvrtke Surfshark, od svih kriterija indeksa, najslabija točka BiH je e-uprava, koja se mora unaprijediti za 100% kako bi se izjednačila s rezultatom najbolje rangirane zemlje (SAD). Sedam od deset zemalja s najboljim rezultatima nalazi se u Europi, jednako kao i posljednje tri godine.

Tko je najbolji?

Kako smo prethodno i naveli, Izrael je ove godine zauzeo prvo mjesto u studiji koju provodi ova nizozemska tvrtka te je postignutim rezultatom Dansku potisnuo na drugo mjesto nakon dvije godine. Visoko treće mjesto zauzela je Njemačka, četvrto Francuska, dok je na petom Švedska. Demokratska Republika Kongo nalazi se na samom dnu ljestvice studije o digitalnoj kvaliteti života uz Jemen, Etiopiju, Mozambik i Kamerun, piše Večernjak.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?