Velik uspjeh desničarske AfD na izborima u njemačkoj pokrajini Donjoj Saskoj

Na izborima koji su održani u nedjelju u njemačkoj saveznoj pokrajini Donjoj Saskoj, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) ostala je i dalje najjača stranka u lokalnom parlamentu, ali je u isto vrijeme desno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD) udvostručila broj glasova, javlja DW.

Izbori su bili test podrške za upravljanje krizama vladajuće koalicije kancelara Olafa Scholza dok nastoji spriječiti nestašicu energije i nositi se s eskalacijom rata u Ukrajini.

Prema rezultatima na temelju prvih prebrojanih glasova, SPD je ostvario 33,3 posto glasova, što je 3,6 posto manje nego na izborima prije pet godina.

Dosadašnji koalicijski partner SPD-a u Donjoj Saskoj, Kršćansko-demokratska unija (CDU), osvojila je 27,9 posto glasova, što je 5,7 posto manje nego na posljednjim izborima.

Stranka Zeleni, koja sa SPD-om koalira na saveznom nivou, s 13.8 posto za 5,1 posto popravila je svoj rezultat u usporedbi s posljednjim izborima.

AfD je s 11,6 posto više nego udvostručio broj glasova u usporedbi s posljednjim izborima, kad je osvojio 5,4 posto.

Liberalno-demokratskoj stranci (FDP) je s 5 posto glasova uspjelo da pređe izborni prag, dok stranka Ljevica ni ovaj put nije uspjela ući u parlament Donje Saske u Hanoveru. Izlaznost je sa 60 posto bila oko tri posto niža nego prije pet godina.

U prvim analizama se velik uspjeh AfD-a povezuje s nezadovoljstvom jednog dijela birača mjerama za ublažavanje financijskog tereta inflacije koji je stavljen na građane, a koje je donijela savezna vlada.

Rezultat je, prema izlaznim anketama instituta Infratest/Dimap, također odraz nezadovoljstva dijela birača velikim brojem izbjeglica koje prije svega dolaze iz Ukrajine.

Tako je 33 posto ispitanih reklo kako smatra dobrim što AfD želi smanjiti priliv izbjeglica, a 18 posto je izjavilo kako podržava zahtjeve AfD-a za smanjenjem sankcija Rusiji. Prema istim ispitivanjima, pitanja dostupnosti energenata i zadržavanje blagostanja u društvu odigrala su presudnu ulogu, piše DW.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?