Osnovnu školu “Omer Maksumić” Podveležje, oko 15 kilometara od Mostara, ove godine nije upisao nijedan prvašić

Nekada je ova škola brojala i do tisuću djece, dok je danas iz oko sedam sela pohađa tek oko 25 učenika, a po prvi put nije upisan niti jedan prvačić.

Osnovnu školu “Omer Maksumić” Podveležje, oko 15 kilometara od Mostara, ove godine nije upisao nijedan prvašić. Škola ukupno broji oko 25 učenika, pa se nastava odvija kombinirano.

Glavni razlog je taj što povratka u sela Podveležja nema, te stotine obnovljenih kuća danas služe kao vikendice.

Fatima Pobrić jedina je učenica osmog razreda u Podveležju. Još od prvog razreda sama je u školskoj klupi. Učionicu dijeli sa još dva učenika sedmog razreda.

“Čudno je, ja uvijek sama odgovaram jer nema tko drugi, ali vjerovatno je i lakše jer da nas je više tko bi ovo sve pohvatao, ovako se samo meni posveti nastavnik”, kaže Fatima za Radio Sarajevo.ba.

“Ovako sporije vrijeme ide, volio bih da nas ima više”, kaže učenik Faris Omerović.

Posao je u Podveležje doveo i njihove nastavnike. Hajrija Peco je nastavnica matematike i fizike. Iako je veći broj učenika poželjan, prednost malog razreda je, kaže, u tome što se svakom učeniku može posvetiti.

“Djeca su aktivnija kad imaju konkurenciju, ovako kad je jedno i njima je dosadno”, kazala je za N1.

Nekada je ova škola brojala i do tisuću djece, dok je danas iz oko sedam sela pohađa tek oko 25 učenika, a po prvi put nije upisan niti jedan prvačić.

“Bila su dva učenika te generacije, ali “nažalost upisani su u druge škole, u mjesta gdje im roditelji rade. Recimo, prošle godine je upisano sedam učenika, to je jedan solidan broj za ove ruralne dijelove”, kazao je Faruk Gosto, direktor OŠ “Omer Maksumić” Podveležje.

Ipak, odlazaka je sve više. Iako imaju svoju školu, poštu, ambulantu, ugostiteljske objekte, u Podveležju ostaju uglavnom samo najstariji stanovnici, piše dnevnik.ba.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?