U Širokom 11 posto svih brakova završi razvodom,

Internetskim portalima u Hercegovini ali i šire kruži pomalo bizaran podatak o tome da je Široki Brijeg jedini grad u svijetu koji ima nula razvoda braka.

Vijest se poput kuge proširila kada je na jednoj popularnoj Instagram stranici objavljen video svećenika koji u propovijedi objašnjava sakrament braka i svetost tog sakramenta onako kako ga vidi Katolička crkva. Međutim, svećenik je, svjesno ili ne, obmanuo javnost.

Portal Dnevno.ba provjerio je brojke u Matičnom uredu u Širokom Brijegu. U 2023. godini su sklopljena 163 braka, a bilo je 18 razvoda.

Još pet razvoda je upisano sa strane, a u tom uredu objašnjavaju kako se sa strane upisuju razvodi kada je jedno od dvoje supružnika iz Širokog Brijega a razvod se dogodio u nekoj drugoj općini ili gradu. U Širokom Brijegu, dakle, oko 11 posto svih sklopljenih brakova završi razvodom.

Podsjetimo, u propovijedi koja je objavljena na stranici heralds_herauts svećenik je ustvrdio kako je Široki Brijeg jedini grad na svijetu s 0% razvoda.

On je upitao prisutne koja je tajna, te nastavio da je 99.9 % stanovništva katoličko, a onda krenuo prepričavati kako u Hercegovini izgleda sam proces crkvenog vjenčanja.

Kako je kazao, kada dođe vrijeme za razmjenu zavjeta, mlada stavlja svoju ruku na raspelo, a mladoženja na njezinu, a svećenik koji vodi obred vjenčanja, prekriva ruke svojim ruhom.

Imate mladenku i mladoženju, ali i našeg Gospodina Isusa Krista koji ih pod Križem ujedinjuje, kazao je ovaj svećenik koji nije naveo iz koje je godine podatak o stopi razvoda.

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?