Počela sanacija oštećenih objekata u Stocu, građani strahuju zbog zime

Počela je sanacija više objekata u Stocu, oštećenih u potresu prije šest mjeseci. Prijavljene su štete na velikom broju kuća i zgrada, a prioritet su objekti starije gradnje- koji su pretrpjeli najveća oštećenja.

Šest mjeseci nakon razornog potresa, Stolac je veliko gradilište. Obnavljaju se objekti koji su pretrpjeli najveću štetu u travanjskoj noći. Krovovi na četiri zgrade u centru grada već su sanirani.

“Na tim krovovima oštećenja je bilo i prije, zbog vremena izgradnje, jer su u starijoj dobi. Potres je prouzročio rušenje dimnjaka, što je još više uništilo i potkrov i konstrukciju. Ti su krovovi bili pokriveni sa lim pločama što je štetno za zdravlje ljudi, pa smo krenuli u sanaciju na način da ih pokrivamo crijepom i mijenjamo kompletnu drvnu konstrukciju”, navodi Tomislav Prkačin, stalni stručni nadzor.

Na redu je veliki zahvat na zgradi Osnovne škole, koja je najviše stradala. To je jedan od 680 objekata na kojim su u travnju prijavljena i evidentirana oštećenja.

“Naravno da tu ima raznih prijava i sada mi to trebamo evaluirati. Nadam se da ćemo to sanirati. Koliko ćemo uspjeti ovisit će i od pomoći koja nam je obećana, kao od dinamike izvođenja. Treba znati da nam dolazi zima kada će nam biti teže”, ističe gradonačelnik Stoca Stjepan Bošković.

Zime se još više pribojavaju građani čiji objekti do danas nisu sanirani. Neki su sami kupili materijal, ali sanaciju nisu doveli do kraja.

“U mene ovdje iznad štale imaju dva odžaka. Oni su ih oborili. Evo ja sam kupio elemente i cimentu, ali ne mogu da radim. Ovi su mi bili obećali, pa ništa evo već deset, petnaest dana, a treba se početi ložiti”, priča Hamza Zilić.

“I dan danas se ruše kamenja u brdu, padaju stijene… Ovo je najpozitivnija stvar koja se mogla dogoditi da se o ovome razmišlja i da se radi”, kaže Ismet Pajo.

Grad Stolac potpisao je okvirni sporazum o sanaciji na javnim i objektima kolektivnog stanovanja stradalim u potresu u travnju ove godine, u vrijednosti 1.530.000 maraka.

“Dobili smo 300 tisuća od Vlade Županije, 700 tisuća od Vlade Federacije BiH, te ćemo dio sredstava izdvojiti iz proračuna Grada Stoca. Očekujemo i milijune koje je Predsjedništvo BiH obećalo odmah nakon potresa. Ja se nadam da će i to realizirati, a ako to dobijemo onda ćemo dosta toga uraditi”, naglašava gradonačelnik Stoca, piše BHRT.

Sanaciju objekata u Stocu simbolično su pomogli i Grad Doboj, te općine Rudo, Žepče i Kladanj, piše BHRT.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?