Mladifest u Međugorju iduće godine krajem srpnja

U  Međugorju će se od 26. do 30. srpnja 2023.godine održati 34. Festival mladih, a tema Mladifesta, kao i svih međunarodnih duhovnih obnova u Međugorju sljedeće godine je uzeta iz Matejevog evanđelja ”Evo majke moje i braće moje!” (Mt 12, 49).

O promjeni datuma održavanja sljedećeg Mladifesta za Radiopostaju Mir Međugorje govorili su apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje nadbiskup Aldo Cavalli i međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić.

Svi oni koji su upoznati s Međugorjem i koji redovito dolaze u Međugorje znaju da je Mladifest uvijek početkom kolovoza, od 1. do 6. kolovoza. Međutim, ove godine Papa je Svjetski dan mladih u Lisabonu stavio na te datume od 1. do 6. kolovoza tako da smo mi odmah morali reagirati i pomjeriti naš datum održavanja Mladifesta, kako ne bi bilo u isto vrijeme. Naravno, ako Papa poziva sve mlade svijeta na jedno mjesto, mi ih nećemo pozivati k nama, nego će nam biti drago da mogu doći i u Međugorje, a isto tako otići i na susret s Papom, kazao je fra Zvonimir Pavičić, potvrdivši kako će novi termin Mladifesta biti od 26. do 30. srpnja 2023., javio je Radio Međugorje.

Mladifest će biti i skraćen za jedan dan. Skratili smo ga kako bi mi kao župa mogli proslaviti 25. srpnja naš patron, svetkovinu sv. Jakova, ali i da završimo dan ranije kako bi se hodočasnici koji će ići i u Portugal na susret s Papom mogli organizirati i stići na vrijeme. Druge duhovne obnove u župi idu po svojim ustaljenim terminima. Njihovi datumi se mijenjaju iz godine u godine, rekao je fra Zvonimir.

Uz Festival mladih u župi se organiziraju i brojne druge duhovne obnove za organizatore hodočašća, za svećenike, za bračne parove, seminari posta molitve i šutnje…

U ovom vremenu koje sam proveo u Međugorju, mogu vidjeti da je to mjesto milosti, mjesto u kojem nadnaravno susreće naravno. Osobe koje ovdje dolaze ulaze u to ozračje milosti. Osobe koje ovdje dolaze susreću milost, mole, ispovijedaju se da bi primijenile vlastiti život na bolje. Sve te inicijative i molitveni susreti razvijali su se s vremenom, a imaju samo jedan cilj. Surađivati s milošću. Dakle, surađivati s milošću da bi pomogli ljudima da mole i da se obrate i to preko ispovijedi, uz pomoć ispovjednika visoke kvalitete. To je jedini motiv svih naših inicijativa i projekata – surađivati s milošću Božjom, kazao je mons. Cavalli, koji se osvrnuo i na veliki broj hodočasnika koji su ove godine pohodili Međugorje.

Susreo sam zaista mnoge hodočasnike. Oni dolaze s užitkom, sa zadovoljstvom, jer ovdje susreći, i svi su mi to rekli, mir, spokoj, susreću Gospodina i u blizini su Djevice Marije. Vidio sam taj Festival, sudjelovao na njemu i divio sam se. Mladi koji su sudjelovali na Festivalu dolazili su iz brojnih zemalja svijeta, rekao je Cavalli.

Nadbiskup Cavalli je objasnio kako bi hodočasnici i nakon završetka programa željeli nastaviti te da je u njih ušlo duhovno oduševljenje koje je, kako navodi, bilo zadivljujuće.

Poslije podne od 17 sati do 22 ili 23 sata svi su bili nazočni pred euharistijom za vrijeme večernjeg klanjanja i vidjeli smo kako je njihova pažnja bila usmjerena na to, i to u intenzivnoj molitvi. To je bio jedan istinski trenutak milosti. To je bio trenutak milosti u kojemu je Gospodin Isus susreo više od 30 tisuća mladih koji su tu bili i u tišini gledali u Njega. Gospodin Isus iz Presvetog Sakramenta gledao je njih, a oni su gledali Isusa u Presvetom Sakramentu. Bio je to vjerodostojan razgovor između Sina Božjega i mladih, između mladih koji su djeca Božja. I nitko nije bio umoran. Kad bi program završavao u 22 ili 22:30 oni su željeli nastaviti. U njih je ušlo duhovno oduševljenje koje je bilo zadivljujuće. To je taj trenutak milosti, milosti koju Gospodin udjeljuje, trenutak u kojemu Blažena Djevica Marija prati te ljude, trenutak molitve i obraćenja. Tisuće su se ispovjedile, a ispovijed u Međugorju ne znači samo izreći svoje grijehe. Oni koji se u Međugorju ispovijedaju, a to su tisuće, žele promijeniti svoj život iznutra. To je taj Međunarodni festival mladih – trenutak milosti, molitve, razgovora, obraćanja, velike radosti, oduševljenja i užitka”, zaključio je Cavalli.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?