BiH prodala više od tone zlatnih rezervi

Bosna i Hercegovina je nedavno prodala više od tone zlatnih rezervi, a o svemu se raspisao portal Klix.ba koji navodi kako je Centralna banka Bosne i Hercegovine prodala čak 40.000 unci zlata (32.000 unce su jedna tona).

Prema pisanju medija, odlučeno je da se zlato proda jer mu pada vrijednost, a dolar jača, pa je procijenjeno da bi bilo bolje nabaviti dolare.

Klix.ba piše i kako je od ranije poznato da je za osam mjeseci ove godine kapital Centralne banke pao za 262 milijuna KM. Ranije su iz Centralne banke to obrazložili inflacijom, odnosno povećavanjem kamatne stope Europske centralne banke, što je dovelo do pada vrijednosti državnih vrijednosnih papira. A oko 70 posto državnih deviznih rezervi se investira u vrijednosne papire, koji se smatra sigurnim oblikom imovine.

Iz Centralne banke su potvrdili da su prodali zlato.

“Tačno ste informisani da je CBBiH prodala jedan dio zlata koji smo imali u portfoliju. To je urađeno u skladu sa mandatom definisanim Zakonom i u najboljem interesu CBBiH na bazi detaljnih analiza i projekcija. CBBiH je u periodu 2009. do 2022. godine poduzimala niz transakcija kupovine i prodaje zlata, kao i transakcija kupovine i prodaje vrijednosnih papira, te oročavanja depozita, sve u cilju diversifikacije portfolija deviznih rezervi i očuvanja aranžmana valutnog odbora. CBBiH prati tržišna kretanja na bazi kojih donosi investicione odluke”, rečeno je za Klix.ba iz ove institucije.

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?