ISMIJALI GAZDU ZBOG OGLASA ZA POSAO: “HITNO POTREBAN KONOBAR, PLATA 750KM + BAKŠIŠ”

Na društvenoj mreži Instagram, te na profilu gdje administratori nude/traže posao radnicima, izašla je zanimljiva ponuda za posao koja je ismijana od velikog broja korisnika te mreže.

“Hitno potreban konobar/ca, plata 750KM+bakšiš”, glasila je ponuda gazde koji drži jedan ugostiteljski objekat u Sarajevu.

Brojni korisnici Instagrama su ismijali ovu ponudu:

“Izvinite jel vi dajete bakšiš ili gosti? Platite radnika kako Bog zapovijeda, vi sa bakšišem nemate ništa”

“Čuj + bakšiš”

“Pa nek radi gazda za tu dobru platu”

“Nije ni čudo što je potreban konobar kad prima tu platu”

“Jeste li realni? Slaba plata”

“Ko ti radi za tu platu više?

“Jel vas stid hitno?

Redakcija portala Crna-Hronika zatražila je komentar od bivšeg konobara, sada borca za radnička prava u BiH Dražana Pejakovića.

“750KM je plata koja je bila prosječna prije 10 godina. Danas za tu platu može da rade samo djeca koja obavljaju praksu, a iskusan konobar ili koji iole zna posao sebe cijeni puno više od 750KM. Na cijene koje su danas sa tom platom se ne može pokriti kirija i režije, a da ne pričamo o hrani i potrepštinama. Bakšiš je subjektivnog karaktera. Konobar radi za platu, a ne za bakšiš, ali izgleda da pojedini poslodavci to nikako da shvate. Čim neko vidi da na oglasu piše plata + bakšiš neka samo preskoči oglas. Posla u ugostiteljstvu danas ima na pretek“, rekao je Pejaković.

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?