U kuhinjama Crvenog križa FBiH, županiji Sarajevo, Mostaru i Ljubuškom, svakodnevno se pripremaju topli obroci za oko 1.700 korisnika

U kuhinjama Crvenog križa Federacije Bosne i Hercegovini, županiji Sarajevo, Mostaru i Ljubuškom, svakodnevno se pripremaju topli obroci za oko 1.700 korisnika. 

Stručni suradnik za informiranje i komunikacije CK FBiH Indira Kriještorac, podsjeća da Crveni križ FBiH u skladu sa svojom misijom i mandatom građanima pomaže tijekom cijele godine što kroz javne kuhinje što kroz pakete hrane i higijene koji se dijele građanstvu.  

– Činjenica je da bismo svi trebali biti svjesni ovog društvenog problema svaki dan te s tim u vezi i djelovati, naravno, svako u skladu sa svojim mogućnostima – istakla je Kriještorac u izjavi za Fenu, 17. listopada – Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti. 
 
Ono na čemu dodatno radimo, dodala je, jeste kako iznaći način kako očuvati dostojanstvo čovjeka, dakle osobe koja dođe i zatraži našu pomoć.  

Upravo zbog toga nastoje što češće provoditi projekte tj. pomoć u vidu novca, koje osigurava Društvo Crvenog križa BiH preko partnera IFRC-a, Švicarskog Crvenog križa i Međunarodnog komiteta Crvenog križa BiH. 

Na pitanje, ima li ekstremnog siromaštva u BiH, koliko se i da li se siromaštvo odražava i na obrazovanje, ona je rekla da se siromaštvo u BiH, na žalost, danas održava na sve moguće sektore, pa tako i na obrazovanje u BiH.  

– Činjenica je da siromaštvo i nejednakost nisu neizbježni već su rezultat namjernih odluka ili nedjelovanja koje obeshrabruju najsiromašnije i marginalizirane u našim društvima i zapravo krše njihova osnovna prava – istakla je Kriještorac. 
 
Pandemija COVID-19, podsjetila je, također je pokazala sve nedostatke i neuspjehe u sistemu socijalne zaštite, kao i  strukturne nejednakosti i različite oblike diskriminacije koji produbljuju i održavaju siromaštvo. 

U Crvenom križu FBiH nastoje pomoći građanima tijekom cijele godine. U strukturi Crvenog križa Federacije BiH egzistiraju tri kuhinje – u županiji Sarajevo, Mostaru i Ljubuškom  u kojima se svakodnevno priprema topli obrok za oko 1.700 korisnika.  
 
Kuhinja Crvenog križa KS ima 19 punktova dok kuhinja Crvenog križa grada Mostara i Ljubuškog imaju po jedan punkt. 
 
Rezolucijom 47/196, Generalna skupština Ujedinjenih naroda odredila je 17. listopada za poticanje svijesti o potrebi iskorjenjivanja siromaštva i bijede u svim državama, naročito onih u razvoju.

Međunarodni dan borbe protiv siromaštva je prilika da se prepoznaju napori i hrabrost osoba koje žive u velikom siromaštvu širom svijeta, posebno u područjima zahvaćenim ratom i prirodnim katastrofama. 

Iskorjenjivanje siromaštva u svim oblicima i dalje je jedan od najvećih izazova s kojima se čovječanstvo suočava i cilj broj 1, kada govorimo o 17 globalnih ciljeva koji čine Program održivog razvoja do 2030. godine. Siromaštvo prevazilazi problem nedostatka hrane, smještaja ili odjeće. Ono ostavlja posljedice i na nekoliko generacija, kojim se mora pomoći da izađu iz tog začaranog kruga. 
 
Ekstremno siromašnom osobom smatra se ona koja dnevno živi na manje od 3,45 KM (1,9 američkih dolara). Čak polovina svjetske populacije siromašnih, po navodima CK FBiH, živi u pet državama: Indija, Nigerija, Demokratska Republika Kongo, Etiopija i Bangladeš, piše pogled.ba.

e-hercegovina.com 

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?