Cijena metra drva s 97 skočila na 165 KM

Građani su se, osim s porastom cijena osnovnih životnih namirnica, energenata i goriva, susreli i s enormnim povećanjem cijena ogrjeva, piše Dnevni avaz.

Sve u porastu

To je uzrokovalo veliki udar na proračune građana, jer cijene rastu, a plaće i mirovine ostaju iste. Muhamed Helać iz tvrtke „Drvosječa“ Sarajevo je kazao kako cijena peleta iznosi od 950 do 1.000 KM, a metar drva sada košta 165 KM, dok je prošle godine u ovo vrijeme bio 97 KM.

– Trenutna situacija je takva da se troškovi proizvodnje ne mogu usporediti s onima od prošle godine. Svi mogući aspekti repromaterijala, sirovine su poskupjeli. Cijena električne energije je, također, viša, a ta električna energija dosta utječe na proizvodnju, konkretno peleta, jer je najpopularniji. Tu je i cijena nafte, odnosno goriva koja stalno varira. Gorivo prati proizvodnju, od same sječe u šumi, prerade, pa sve do transporta – rekao je Helać.

Zabrana izvoza

Vijeće ministara je, podsjećamo, usvojilo inicijativu Vlade FBiH, točnije resornog ministra trgovine Zlatana Vujanovića o privremenoj zabrani izvoza ogrjevnog drveta i proizvoda od drveta te postoji šansa da se ova zabrana produži i poslije ožujka. To su u petak tražili i iz Udruženja poslodavaca.

– Konkretno, zabrana izvoza traje od lipnja, otad je na snazi. Zabrana je urodila plodom jer smo početkom lipnja ulazili u fazu da će nam nedostajati ogrjeva. Osigurali smo dovoljne količine, jer je i čitava Europa bila u nedostatku. Nasreću, mi smo bili energetski neovisni. Trenutna situacija je takva da je stanovništvo podmirilo potrebe, jer je opala potražnja, a zima samo što nije – istakao je Helać.

Potražnja za peletom

– Kada pričamo o pojedinačnim vrstama ogrjeva, Sarajevo prednjači i tu je najveća potražnja peleta. Kada je riječ o drugim županijama, tu je već potražnja za drvima.

Tuzlanska županija opet je prva po uporabi ugljena jer imaju puno rudnika – kazao je Helać, piše avaz.ba.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?